FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

08 February 2013

SHARING TENTANG BAHAYA PARABEN

>>PARABEN<<


Tahukah anda apa itu paraben? ia adalah benzoic acid versi SINTETIK. Benzoic acid ni terhasil secara semulajadi dalam buah-buahan, & bila ia dihasilkan secara sintetik ia dipanggil paraben.

Paraben gunanya sebagai persevative dlm bahan2 macam ubat, makanan kosmetik, sabun, sampoo... & yg buat losen jd likat.

so, apa masalahnya dgn paraben?

FDA & industri mengkelaskan paraben sebagai SELAMAT jika digunakan dalam amaun tertentu.

tapi, researchers ada buat banyak kajian & mendapati paraben adalah HORMONE DISTRUPTOR (ganggu hormone) & CARCINOGENE (punca kanser) walau diguna dlm kuantiti sedikit sebab ia accumulate dalam badan kita.

bila researchers ni present kepada industry, byk company yg tak amik pusing. alah... sikit je.. bukan makan semangkuk paraben tu kan..

So dalam produk Shaklee takde paraben, walaupun ia adalah 'selamat dlm kuantiti sikit' as guaranteed by FDA & industrial standard. kita taknak amik risiko atas kesihatan orang lain.

Oleh itu saya telah bertukar kepada 100% Shaklee & paraben-free, SLS-free, chemical free products. Anak2 pun, dulu masa anak no 1 punya guna mcm2 produk baby iklan kat TV tu tp bila check ingredients ada macam2, paraben la, SLS la, fragrance la... terus buang. guna Basic H je sampai skg hehe. & utk ke taska produk2 baby yg organic.

&.. produk2 organik ni mahal.. thats why saya seriously buat Shaklee... kita tolong orang & kita tolong diri & family kita utk selamat dr penggunaan benda2 chemical entah apa2 tu. insya-Allah, semoga generasi berikutnya selamat dari kesan2 bahaya bahan2 kimia yg banyak dlm produk2 moden skg ni.
 credit : Lyna Noh

Basic-H
Basic-H
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate  

Tidak bertoksik, Membersih secara Semulajadi
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang  terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.
Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah
  • Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan
  • Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah
  • Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
  • Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan
Sesuai untuk sebarang permukaan yang boleh dicuci sama ada di dalam atau di luar rumah:
  • Dinding
  • Permukaan dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Periuk, besen, pinggan dan mangkuk
  • Tingkap dan cermin
  • Perkakas
  • Benda-benda diperbuat daripada kayu
  • Perabot (Sila pastikan anda tidak menggunakannya bagi membersihkan akuarium atau bekas cecair pencuci cermin)
 
Tahukah Anda?
Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.


Cara penggunaan untuk kesan lebih memuaskan 

Dapur, perkakas dapur, perabot, benda-benda yang diperbuat daripada kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
Campurkan ¼ sudu teh dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Periuk, besen dan pinggan mangkuk
Campurkan ½ sudu teh dengan 1 gelen air

Tingkap dan cermin
Campurkan 1-2 titik dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Lantai
Campurkan 1 sudu teh dengan 1 gelen air

Kain benang biri-biri, nilon dan fabrik berkualiti tinggi
Campurkan ½ sudu teh dengan sebesen air suam

Perbezaan Shaklee 
  Selamat
  • Tidak bertoksik
  • Tanpa gas beracun
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • Tanpa bahan pewangi
  • Lembut pada tangan
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
 
Berkesan
  • Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
  • Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
 
Mesra Alam
  • Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
  • Biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh kitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan
 
# sy guna Basic-H untuk mencuci Cloth Diapers (CD) anak sy..kotoran mudah tanggal,tanpa meninggalkan bau..^__^ sy juga guna Basic H untuk mengemop, mencuci lantai bilik air dan dapur...juga kadang2 kalau dishwash sy dah habis & tak sempat nak beli, sy guna je Basic H ni buat cuci pinggan mangkuk, cuci kasut sekolah pun pakai Basic H, haha...sangat jimat..pelbagai guna dan cecairnya sangat pekat, guna sikit je buih nye banyak,..kalau anak saya demam pulak, saya mandikan dengan Basic H ni sebab suhu badan yang tinggi cepat turun. Banyak kan kegunaannya? so, apa lagi..jom bertukar kepada produk yang selamat..!
Shaklee Herbal Blend
Multi-Purpose Cream - Herbal Blend
Herbal Blend Multi-Purpose Cream
  • Krim tanpa paraben yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.
saya guna herbal blend sebagai losyen untuk anak saya yang sering naik ruam. saya jugak pakai untuk bagi lembut tumit kaki..:)







Gentle Deep Foaming Cleanser
Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser
Gentle Deep Foaming Cleanser
  • Membersihkan dan menyegarkan kulit
  • Rumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan
  • Alga Hijau menyahtoksin dan melembapkan
  • Strawberi Begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen
  • Lembut dan menyegarkan

<< Haaa..yang ni saya suka..pencuci muka Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite..pakai sikit sangat,buih banyak n dapat rasa kesan selepas cucian, kulit rasa bersih,segar dan licin..





Purifying Syampoo
Purifying Syampoo



Purifying Syampoo
  • Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain
  • Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semulajadi serta tidak melunturkan warna rambut
  • Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur.
>> Alhamdulillah dengan penggunaan Syampoo ni, kulit kepala  saya dah tak gatal lagi akibat kelumumur dan keguguran rambut juga berkurangan. Syampoo ni pekat dan tahan lama.. sangat jimat..>> 
 
 
 
 
Replenishing Conditioner
Replenishing Conditioner
 
 
 
 Replenishing Conditioner
  • Pelembap yang pekat bagi rambut yang berkilat dan lembut bak sutera
  • Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
  • Menguatkan rambut dengan protein dan humektan yang berasal dari alam semulajadi



Prosante Purifying Syampoo
Prosante Nourishing Scalp Treatment
Nourishing Scalp Treatment  

Produk yang paling penting dalam Sistem Penjagaan Rambut ProSanté ialah Nourishing Scalp Treatment yang mengandungi tahap Scalp Health Complex eksklusif kami yang paling tinggi.
Nourishing Scalp Treatment menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
  • Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10 melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
  • Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
  • Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya
  • Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak
 
Perbezaan Shaklee
 
ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.

Share it