FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

28 April 2013

PETUA DAN CARA NAK HILANGKAN BATUK BERKAHAK SECARA SEMULAJADI

Hari nak kongsi tentang cara dan petua nak hilangkan batuk berkahak.. (n_n)

Tak suka kan kalau kena batuk berkahak ni? nak berdepan dengan org pun malu... huhu...asik nak buang kahak jer. ..uhhh..sungguh tak best ok! terkokol2 depan kawan2 sepejabat..

Saya pun kalau kena batuk berkahak ni mesti lambat baik.. paling lama kena, sebulan.. ubat habis berbotol tapi batuknya tak baik2..saya pun penah kena time mengandungkan Habib dulu...memang sangat memeritkan..lagi2 kalu tekak tu gatal..tidur pun tak lena ooo...

Ni adalah antara Petua nak hilangkan batuk berkahak secara alami dan semulajadi yang sy jumpa dan petua dari orang2 tua yang murah dan mudah..

1) campurkan sesudu kicap + perahan limau kasturi.. minum setiap pagi dan malam

2) minum madu yang dicampur dengan perahan limau nipis/ limau kasturi..minum setiap pagi dan malam

3) Hirisan buah lemon, hirisan halia dicampur dengan madu asli di dalam balang atau bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk. Ia akan menjadi likat seperti agar-agar. Tahan sehingga 2-3 bulan. Cara penyediaan, masukkan sesudu ke dalam gelas, dan tuangkan air suam. Minum setiap pagi dan malam

4) untuk anak2, anda boleh berikan setengah sudu kecil madu asli dibancuh bersama air suam dan minum 

5) ada juga petua suruh makan 2 ulas bawang putih bakar. setiap malam.. ohhh..yang ni saya tak sanggup..huhuu...

6) Sapukan minyak panas dibelakang dada bayi anda untuk melegakan batuk dan mencairkan kahak ketika tidur malam..

7) Wapkan bayi yang batuk berkahak.. biar dia menangis / sampai termuntah dan tepuk2 rusuk kiri kanan bayi, depan dan belakang dada, tepuk perlahan bentukkan tangan berbentuk cuping telinga.. kahak akan cair dan keluar melalui najis.. yang cara ni hati ibu kena kuat & cekal.. kalau tak, ibu pun nangis sama..huhu..lebih baik guna cara ni dari beri ubat batuk tau..anak pun tidur lena, Saya pun penah buat ke Habib sebab masa tu dia baby lagi & saya tak sanggup nak beri ubat batuk awal2 usia dia. Ni saya jumpa di blog ape tah sy pun tak ingat dah.. dan lebih baik bayi diberi gas di klinik tuk cairkan kahak dari diberi ubat batuk ok! Sebab ape? sebab nanti kahak anak tu akan terberhenti dan masih ada didalam tubuhnya. Dan batuknya baik sekejap je, nanti akan berulang lagi..



8)  Legakan dengan pengambilan supplemen. Tahu tak Minyak Ikan boleh legakan batuk dan kahak? Omega Guard semestinya dari Shaklee..

Oh ya..macam mana Omega Guard membantu dalam mengatasi masalah batuk kahak berpanjangan ni? Bila batuk, tekak pun rasa perit dan kemerah-merahan sebab dah terkena jangkitan kuman. Omega juga dapat melegakan pesakit asma
 
Sebenarnya asid lemak Omega-3, DHA dan EPA yang ada dalam Omega Guard itu bertindak sebagai anti-keradangan. Omega juga bantu legakan batuk, kahak tu kan macam lemak sikit, berlendir, so omega ni dapat cairkan kahak juga,, ( fungsi omega itu sendiri membakar lemak)
 
OMEGA
SHAKLEE OMEGA GUARD
 
Sekian, sedikit perkongsian ilmu yang saya tahu.. Petua-petua ni kena amalkan dan kena sabar ok. sesungguhnya kita berikhtiar, dan selebihnya bertawakallah..

AYU 0162853148

19 April 2013

ANAK-ANAK KERAP SAKIT / DEMAM? | VITAMIN TERBAIK UNTUK KANAK2 KEKAL CERGAS & SIHAT

Ibu2 , Ayah2 sume pasti tak senang hati, TAK TIDUR MALAM bila ANAK KERAP SAKIT / DEMAM / SELSEMA bukan?  Demam pula on off on off...huh..sgtlah menduga kesabaran...
Memang ia sangat merunsingkan dan membimbangkan ye bila anak demam, selsema..coz kt pun terpaksa berjaga malam untuk pastikan mereka cepat sembuh.. ye lah kan, budak2..nak cakap sakit ape pun tak tau.. tau nye merengek & menangis.. huhuu..biarlah mak yang demam dari anak2 kan.. ? tapi, sesekali demam ni perlu jugak untuk naikkan antibodi anak2 kita ye...

Jom berikan NUTRISI TERBAIK untuk kanak-kanak agar mereka lebih cergas, sihat selalu...^^


MEAL SHAKES & OMEGA GUARD adalah PILIHAN yang TEPAT.


Selain dapat TINGKATKAN IMUN TUBUH, PERKEMBANGAN OTAK, FOKUS & memori , ia juga bantu NAIKKAN SELERA MAKAN anak2 anda. Vitamin ini juga bagus untuk RAWAT kanak2 yang ada ASMA dan EKZEMA. Vitamin ini sesuai untuk anak2 SETAHUN ke atas..

psssttt...orang dewasa pun boleh makan taw..haaa...jimat kan? Mak ayah pun boleh share sama... banyak manfaat meal shakes dan omega ni ye.. 

- Meal Shakes Sarapan sihat, lengkap dengan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu 
- bantu tumbesaran kanak-kanak
- bantu tingkatkan selera makan anak-anak
- sangat bagus untuk anak-anak yang tak suka makan sayur.. tapi meal shakes bukan makanan pengganti ye, ia hanyalah makanan tambahan sahaja.. so, makanan seimbang untuk kanak-kanak juga perlu dititikberatkan...
- Omega bantu rawat anak2 yang kerap sakit, selsema dan demam
- mengandungi omega 3, DHA dan EPA
- bagus untuk perkembangan otak dan memori kanak-kanak yang baik
- bantu tingkatkan imun tubuh 
- sangat membantu dalam merawat asma dan ekzema
 


VITAMIN UNTUK KANAK-KANAK KERAP SAKIT
VITAMIN UNTUK KESIHATAN KANAK-KANAK
IMEJ SHAKLEE MEALSHAKES
FUNGSI MEAL SHAKES


TESTIMONI OMEGA
TESTIMONI OMEGA



Testimoni anakanda Bonda Sha:

Masa nak masuk umur 2tahun anakanda demam panas on off smggu, berat jadi 10kg je..semalam g ikut tokyah n makwe g klinik, timbang 14kg..umur smlm 2thn 2bln..dlm masa 2bln naik 4kg..alhamdulillah. anakanda consume mealshakes n omega..bgn pg mkn,mkn,mkn..main,main,main..tidur mlm pun senang je. terima kasih,ALLAH.. ^_^

PM sy untuk info lanjut
SMS | WASAP : 0162853148 ayu

11 April 2013

VITAMIN SHAKLEE | SET BERPANTANG MODEN TERBAIK - IBU CERGAS, ANAK SIHAT

Assalamualaikum ibu2, mummy2, umi2 dan bakal2 ibu smua....

Pening ke nak cari set berpantang lepas bersalin nanti? Almaklumlah kan...byk set2, produk2 berpantang di pasaran sekarang ni.. sampai tak tau mana nak pilih, mana nak beli, & mana yang berbaloi..ye dak? Ada yang takut baby kena jaundis, jamu panaslah, takut terganggu hasrat penyusuan la dan byk lagi alasan2nya....
ok2! meh sini saya nak cite pasal set berpantang moden ni.. eh...mestilah dari vitamin-vitamin shaklee.. yes! memang terbaiklah setakat ni.. Ramai ibu2 sekarang dah beralih kepada pemilihan berpantang secara moden.. bkn sahaja kesihatan cepat pulih, malah dapat elak bayi dari terkena jaundis..sebab vitamin-vitamin Shaklee tak panas.. So, ia selamat untuk ibu-ibu lepas bersalin dan menyusukan anak.. 
Dengan Set berpantang Shaklee juga, luka-luka lepas bersalin cepat sembuh, badan ibu lebih sihat, cergas, melancarkan penyusuan dan yang paling best kulit ibu & bayi juga lebih halus, bersih, cantik, lembut ...gebuss...mulusss....wahhh...terlebih sudah..^^..tapi ini bukan auta ya! ini fakta!!
Meh kita tengok kelebihan Set Berpantang Shaklee ni, dan yang pasti Set Berpantang ini adalah yang terbaik di pasaran!!
- badan ibu kembali cergas selepas bersalin
- luka-luka cepat sembuh
- bayi terhindar dari jaundis / kuning
- vitamin yang tidak panas
- sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tak suka makan jamu
- sesuai untuk ibu bersalin secara pembedahan 
- kulit ibu lebih cantik lepas berpantang, kulit bayi juga gebuss
- elak sembelit, buang angin dalam badan
- tidak mengganggu penyusuan susu ibu
- susu lebih lancar, banyak... (sekiranya ibu tidak mengabaikan konsep penyusuan susu ibu)
- mengurangkan keguguran rambut  
- mengembalikan berat badan ideal..turunkan berat badan
- hilangkan kebas2 urat, tangan kaki
- mengawal emosi atau lebih jelas 'meroyan' sewaktu berpantang
- bonusnya.. ia mengembalikan kulit yang cantik, gebu, lembut.. menghilangkan pigmentasi semasa mengandung
#jangan tinggalkan amalan tradisional juga ya! Seperti berbengkung, bertungku, berurut juga..untuk kesihatan yang lebih baik, buang angin dan badan yang lebih mantap! Dapatkan rehat yang cukup, makan makanan seimbang, minum air secukupnya (perlu ya, sebab anda ibu menyusu dan sedang pulih dari sakit. Air yang cukup untuk proses buah pinggang yang lancar & elak sembelit) , minta bantuan suami untuk menguruskan anak dan rumah. Kesihatan hari ini menentukan masa hadapan ~#
SET BERPANTANG MODEN SHAKLEE
SET BERPANTANG SECARA MODEN DENGAN VITAMIN SHAKLEE
  

SET BERPANTANG SHAKLEE TERDIRI DARIPADA :-

1) ESP
5) ZINK COMPLEX

add on ALFALFA untuk melancarkan penyusuan @ sebagai milkbooster sekiranya perlu
ADD ON Alfafa dan Lecithin untuk bantu turunkan berat badan dan kurangkan bengkak susu
 ************************************************************************************************************
TESTIMONI DARI PENGGUNA SET BERPANTANG SHAKLEE
Salam semua
Sy nk share pengalaman sndiri menggunakan set bersalin shaklee ni. Sejak deliver baby no 2 semggu yg lepad, sy rasa bdn sihat bertenaga berbanding kali pertama dulu. Kuarga pun perasan keadaan sy ni. Kali ni sy bersalin melalui kaedah czer dan sy amat bersyukur sbb ditemukan dgn produk ni. Wlpun bb ada jaundis tp ianya amat membantu dgn penghasilan susu yg bnyk dan bb dpt minum dgn bnyk dan menurunkan bacaan jaundisnya. Di samping itu luka cepat baik dan yg plng sy suka keadaan parut czer tu xla seteruk yg pernah diceritakan oleh kwn2. Dgn pngambilan oste sy rase bdn amat bertenaga dan bgn pg dlm keadaan yg cergas. Sy amat berpuas hati dgn keadaan ni dan bersykur sgt.
 
sharing : setahun setengah yg lalu...sewaktu di dalam pantang melahirkan afini.. sukarnye nk berpijak di lantai tanpa berstokin kerana sakit tumit kmgkinn lntai yg sejuk.. dan demand yg tinggi krn xboleh baring di atas toto nk kena tilam yg empuk. Namun setelah makan Ostematrix (1st time kenal shaklee) sy xperasan yg sy bjln tnpa stokin dan boleh baring dpn tv hanya beralaskan tikar buluh. sakit ngilu tiada sakit pinggang pun hilang. Terima kasih ya Allah, kerana temukan aku dgn penawar sakitku yg ku makan sehingga sekarang.
Testimoni : Diri Sendiri. Saya start consume shaklee masa dalam pantang bulan 10 lepas....just ambik yg trial set + ostematrix,alhamdulilah badan rasa sihat cergas je masa berpantang...proses pembuangan pun lawas jer setiap pagi. Habis pantang sy consume esp + alfafa,dalam masa 2 minggu consume susu saya tiba2 merudum maybe , tapi saya teruskan juga....alhamdulilah skrg susu dah stabil , makin banyak dari masa dlm pantang..baby pun kurang meragam malam..lena je tidur...sampai kena paksa menyusu sebab breast dah bengkak....sekali pump dlm 8 minit blh dpt 4oz...syukur sgt...yg penting teruskan DF & pumping...esp + alfafa tu membantu kita lebih bertenaga....

Salam.. Nak share pengalamn sendiri ni..saya start makan shaklee baru je tu pon amek set berpantang yg sangat superb!! Okie..
1)Masa bersalin saya trauma bleeding sbb kesilapan hospital, so luka n jahitan yg banyak menyebabkan saya susah nak begerak..mmg takot la even nak duduk.
2) lepas 3hari dibenarkan kuar wad, hari kelima anak disahkan jaundis, tinggi lak tu bacaannye..kompom2 stress, degn sakitnye dgn anak kene tahan wad, mmg pantang cowboyla saya, so bile anak kuning saya xbleh makan ape2 jenis jamu pon..
3) makin hari sakit luka xsembuh..rasa ngilu, kebas n nyut2 betambah2..hehe.
4) Then bile saya review balik pasal shaklee, saya terus decide nk amek, actually penah usha2 masa preggy, tp mak mntua suh mam jamu je dats y x beli, now bile da 2minggu jahitan n luka xbaik2 br rasa nyesal...hahah
5) After dapat set berpantang, saya trus cepat2 minum esp tu, dah la sodap, susu plak..xpayah cakap...TERPANCUT2 bile anak lepaskan time menyusu, habis baju n muka baby..hehe..lau pam tu..memey meriahla...sebelah je dapat lebih 4oz...perghh..bangga ibu..
6) Dan yang paling saya rasa bahagia bile luka jahitan yg banyak tu da semakin sembuh, jalan pon xtakot, nak duduk lagila xtakot...lau dulu nk duduk pon rasa ngeri, now siap da bleh bersila..baru SEMINGGU tau amek set berpantang nie!!!
7) tang badan plak memey rasa segar je n bertenaga even jadi JAGA kan malam2, anak kuat menyusu, sejam sekali bangun, tapi xde hal..bile siang pon, saya maintain lagi..xdela rase mngantok sangat..BERBEZA bile xamek shaklee..
Jadik....kesimpulannye kat sini SHAKLEE memey BEST... Lau org dtg melawat, mesti saya dok puji2 shaklee nie, sbb org asyik tegur sya macam org xpantang..hahahah... Mesti kene teruskan dengan shaklee after diz sbb da fall in love ngn Shaklee...tq...
P/S: menyesal xamek shaklee pas besalin dulu...xdela asyik terbaring je sbb takot nk gerak n duduk..memey menyesal!!! Hahahhaha...

*************************************************************************************************************
ANDA BERMINAT? HUBUNGI SAYA,,, 
SY JUGA MAKAN VITAMIN SHAKLEE MASA BERPANTANG.. MEMANG SUPERB!!
~ badan cergas, luka cepat sembuh, susu pun banyak, anak tak banyak ragam, cepat kenyang, kulit pun cantik, badan pun memang sangat2 susut.. tiada kebas2, dah tak macam orang berpantang dipandang orang... huhuhuuu...mmg bestlah!!~


NORMAL PRICE : RM 477
HARGA SAYA? SILA PM | SMS | WASAP : 0162853148 AYU

DAPATKAN HARGA HEBAT DARI SAYA!! ADA SESUATU UNTUK ANDA....^_^

08 April 2013

VITAMIN SHAKLEE PUDARKAN PARUT JERAWAT DAN KULIT LEBIH CANTIK | ESP & VITAMIN E

 

DAPATKAN TAWARAN COMBO SET ESP + VITAMIN E 

with grape seed+ selenium NI PADA HARGA KEBABOOOMMM!!!

 

KELEBIHAN SET ESP + Vitamin E

- untuk wajah cerah, lembut, gebusss, muluss...
- kulit lebih anjal, mengurangkan parut2 jerawat, parut2 luka
- perbaiki pigmentasi
- menjaga kesihatan jantung
- selamat untuk pesakit diabetes
- mencantikkan/menguatkan rambut, kuku dan otot
- meningkatkan sistem reproduktif
- meningkatkan kehamilan / usaha ingin hamil
- mengurangkan tumit kaki merekah
- awet muda
- menggantikan sel kulit mati kepada sel kulit yg baru dan sihat
- melawan radikal bebas dlm tubuh
- juga dikenali sebagai Vitamin Cinta <3 <3
 
TIPS RAHSIA DARI SAYA UNTUK KESAN LEBIH CEPAT DAN KETARA ^_^


PM | SMS | WASAP : 0162853148 AYU
www.ayusihatanggun.blogspot.com

Share it