FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

15 June 2013

KEBAIKAN ANGGUR MUSCADINE DALAM JUS VIVIX

Anggur adalah sejenis tumbuhan hebat yang ada dimuka bumi ni. Ia di sebut sebanyak 6 kali di dalam Al Quran. Anggur adalah antara buah yang di bawa di dalam bahtera Nabi Nuh juga. Terdapat pelbagai jenis anggur di dunia  seperti anggur hijau, anggur hitam, anggur merah dan anggur muscadine (anggur muskat). 

Anggur Muscadine / anggur muskat ni dikatakan adalah sejenis anggur yang istimewa, yang mana ia ada 20 kromosom dan saiznya adalah sebesar sebiji bola golf. Oleh kerana ia mempunyai lebihan pasangan kromosom ni, bermakna ia menyediakan lebih banyak manfaat pada kesihatan termasuk fungsi imun yang tinggi dan antioksida terbaik.
 
anggur muskat
ANGGUR MUSKAT
Anggur ini hidup di kawasan ekstrem dan tumbuh liar, menjadikan ia mengandungi banyak polifenol dan resveratrol. Ia juga mengandungi asid ellagik, yakni sejenis polifenol yang tiada dalam anggur jenis lain. Asid ellagik mempunyai peranan dalam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, juga anti virus dan anti bakteria.
 
Di benua Amerika dan Eropah, ia menjadi hidangan tidak asing lagi bagi mereka. Dikatakan mula dinikmati secara komersial sejak zaman Mesopotamia (di antara negara Turki dan Iran). Patutlah mereka nampak awet muda dan cantik je kan?!

Anda pun nak nampak muda jelita? Nak rasai kehebatan Anggur Muskat ni? haa.. kini kita boleh nikmati manfaat untuk kesihatan menyeluruh hanya dengan sebotol VIVIX yg ohsem ni!! Hanya dari Shaklee, produk ni adalah produk berpaten, so tak de dalam mana-mana produk kesihatan yang lain.. Sangat istimewa kan? Ayu Raudhah juga mengamalkannya taw! Cer tengok kulit dia, cantik je kan,. :) KEBAIKAN ANGGUR MUSCADINE ADA DALAM SEBOTOL JUS VIVIX!

ANGGUR MUSCADINE DALAM VIVIX

Lebih manfaat dengan Vivix.. boleh jana income jugak taw.. haaa... macam mana tu ? 
Dengan belian 2 botol vivix anda layak dapat percuma keahlian bersama kami dan peluang jana income dari rumah. Disertai dengan coaching2 istimewa secara online dan offline. Percuma je hokey!. Bersama Grup2 Jutawan Shaklee dan Mentor2 yang berpengalaman yang sedia membantu bila-bila masa je.. Ayuh bersama kami jadi sebahagian mereka yang menjana income dari rumah sehingga 2,3,4,5,6 angka tanpa had seumur hidup! Anda buat anda dapat, bukan upline, bukan downline bukan juga sideline.. Best kan? Nak income lebih, usaha pun kena lebih jugalah ye.. bukan duduk goyang kaki, duit masyuk.. Anda seorang yang berjiwa kental & bersemangat waja? anda layak menyertai kami!! :)
 
jana income dari rumah
PELUANG JANA INCOME DENGAN 2 BOTOL VIVIX


10 June 2013

KEKURANGAN ASID FOLIK PENYEBAB KECACATAN SPINA BIFIDA

KENAPA ASID FOLIK PENTING BAGI IBU-IBU HAMIL / MENGANDUNG?
Pengambilan asid folik adalah sangat penting bagi ibu-ibu hamil / mengandung bagi mencegah kecacatan spina bifida terhadap bayi yang bakal dilahirkan. Ibu-ibu mengandung, silalah jangan abaikan pengambilan asid folik yang dibekalkan kepada anda setiap kali pemeriksaan kandungan dibuat. Vitamin-vitamin yang cukup adalah sangat penting bagi pembesaran dan kesihatan bayi yang dikandung serta kesihatan ibu itu sendiri.

 " Apa itu Spina Bifida ?"

Spina bifida ("tulang belakang yg terbelah") ialah suatu kecacatan semasa kelahiran yang menjejaskan tulang belakang. Spina bifida berkembang dari pembukaan yang merekah, atau splitlike, di bahagian belakang daripada tulang belakang (vertebra tulang belakang). Dalam kes-kes yang lebih teruk, ia melibatkan saraf tunjang. Spina bifida adalah yang paling biasa dalam kumpulan kecacatan kelahiran yang dikenali sebagai kecacatan tiub neural yang mempengaruhi sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang).

Spina bifida bermula di dalam rahim,
apabila tisu-tisu yang kali ganda kepada bentuk tiub neural tidak menutup atau tidak tinggal ditutup sepenuhnya. Ini menyebabkan terjadinya pembukaan di tulang belakang yang mengelilingi dan melindungi saraf tunjang. Ini berlaku hanya dalam beberapa minggu (21 hingga 28 hari) selepas pensenyawaan- biasanya sebelum wanita itu tahu bahawa dia mengandung.  


Istilah "spina bifida" sering digunakan secara bergantian dengan myelomeningocele, kerana ini adalah jenis spina bifida yang menyebabkan majoriti hilang upaya. Mujurlah, pembedahan merupakan satu rawatan berkesan untuk kebanyakan bayi yang mengalami spina bifida. Kebanyakan bayi dengan tulang belakang yang terbuka atau myelomeningocele menjalani pembedahan dalam tempoh 48 jam pertama dalam hidup untuk menutup kecacatan itu. Antibiotik diberi untuk mencegah jangkitan saraf terdedah dan saraf tunjang sehingga struktur ini boleh dilindungi oleh pembedahan.

Sebelum adanya antibiotik, kebanyakan kanak-kanak yang dilahirkan dengan myelomeningocele meninggal dunia sejurus selepas kelahiran. Mereka yang terselamat adalah mereka yang mengalami keadaan kurang upaya yang teruk. Dengan rawatan moden, hampir semua kanak-kanak dengan myelomeningocele hidup dan yang paling mampu untuk hidup produktif dengan sedikit keupayaan. Walaupun dengan rawatan ini, bagaimanapun, kebanyakan dari mereka mempunyai sedikit lumpuh di kaki yang tetap dan sering mengalami kesulitan dengan fungsi usus dan pundi kencing. Setakat ini, lumpuh bergantung pada bahagian saraf tunjang yang terlibat. Semakin tinggi kecacatan pada badan, lebih teruk lumpuh. Kira-kira 80% myelomeningoceles berlaku di rantau (tailbone) lumbar (bahagian bawah belakang) dan sakral tulang belakang.


Spina bifida adalah salah satu kecacatan yang paling biasa dalam kelahiran, sejarah yang berlaku dalam 1 kelahiran hidup bagi setiap 1000 di Amerika Syarikat. Kadar spina bifida adalah lebih tinggi dalam golongan Hispanik dan orang putih keturunan Eropah berbanding dengan orang-orang Yahudi Ashkenazi, Asia, dan Amerika Afrika. Kadar juga adalah lebih tinggi di kalangan ibu-ibu dengan masalah kesihatan yang tertentu, seperti kencing manis atau gangguan penyitaan (mengambil anticonvulsants tertentu), dan jauh lebih tinggi di kalangan pasangan di mana sekurang-kurangnya satu mempunyai spina bifida, dan di kalangan pasangan yang telah mempunyai kanak-kanak dengan spina bifida.

Prospek untuk spina bifida telah bertambah baik luar biasa dalam dekad yang lalu. Bukan sahaja maju teknik pembedahan yang lebih baik kualiti hidup bagi orang-orang yang dilahirkan dengan spina bifida, tetapi berubah-ubah mengikut pendekatan diagnosis awal telah menunjukkan kemungkinan pembedahan pembetulan sementara masih di dalam rahim. Di samping itu, kajian yang disiapkan pada tahun 1990-an menunjukkan bahawa sebanyak 70% daripada kes-kes kecacatan tiub neural boleh dicegah dengan pengambilan asid folik yang mencukupi serta-merta sebelum dan pada awal kehamilan. Satu program yang terperinci oleh sistem pendidikan awam dan pencegahan makanan yang popular mengesahkan dengan pengambilan asid folik di Amerika Syarikat telah menurun kadar kecacatan tiub neural oleh kira-kira 20% dalam hanya beberapa tahun.

sumber & BACAAN LANJUT : bambam2u.blogspot.com

VITAMIN B COMPLEX yang Lengkap dan Seimbang

B Complex Shaklee menawarkan vitamin B yang lengkap
mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik.
 
•    B1, B2, B3, B6, biotin dan asid pantotenik membantu badan
      menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada
       tenaga.*
 
•    Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel
      darah merah di dalam tubuh.  Jumlah asid folik yang
      mencukupi dalam diet harian membantu mencegah
      kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang
      kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu

      tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*


Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

PROTIN SOYA SELAMAT? | PROTIN ESP 100% SELAMAT, BERKESAN & SEMULAJADI

Masih ramai yang bingung dan mengatakan pengambilan soya tidak selamat dan boleh menyebabkan kanser. Disini saya kongsikan 7 kriteria - kriteria bagi memilih soya yang selamat untuk kesihatan dan kecantikan kita. ≧◔◡◔≦ ≧◔◡◔≦ ≧◔◡◔≦ ≧◔◡◔≦

ESP memenuhi 7 KRITERIA SOYA SELAMAT iaitu:


1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organik….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara kancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya ni.

2. Protin soya tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetik) ~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara umumnya.. soybean yang dari jenis genetik ni adalah murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan


3. Protin soya tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu - Ni ciri yang amat penting.. Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol - Alkohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alkohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc.. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang


5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan - Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.


6. PROSES PEMBUATAN protin soya sebaiknya TANPA PEMANASAN - Amino acids sangat sensitif dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development a nd hormones, or other body tissue development can be the result


7. Soy isolate itu MESTI ditambah dgn unsur kalsium..kenapa? ~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian, unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar produk protin lain tidak menambah cukup kalsium.

BEZA VITAMIN DI PASARAN
PERBEZAAN VITAMIN

ESP SOYA SELAMAT
SOY PROTIEN ISOLATE POWDER
Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ni.

Anda berminat untuk mencuba produk2 Shaklee atau baru nak berjinak-jinak makan supplemen? Mari bersama kami cuba consume ESP dahulu untuk repair sel dan singkirkan sel mati ganti yang baru. Dengan setiap pembelian, kami akan konsult anda secara percuma

HARGA ESP : RM 150

Nak harga terbaik? Hubungi kami di talian 0162853148 ayu

Terima Kasih 
sharing is caring

♡ WithLuv
~ayu~ (◡‿◡✿)

04 June 2013

Set Untuk Kesihatan Kanak-Kanak

Sebagai ibu bapa, pasti kita risau kerana anak kurus kering dan selalu sakit di taska bukan? Siapa tak sayang anak oii....

Apa ibu ayah buat jika anak nampak kurus kering dan selalu sakit je? Pasti mencari sesuatu bagi membantu menyelesaikan masalah anak , ye tak?

Perlukan makanan tambahan untuk anak anda? 

Bagi saya, ia sangat perlu kerana kita sendiri tak dapat bekalkan makanan yang cukup zat pada anak-anak. Tak sempat sediakan sarapan, makanan berkhasiat dengan baik kerana kesibukan tugas harian. Kalau dapat pun, mungkin tidak cukup untuk penuhkan nutrisi untuk tumbesaran anak-anak.

Saya kongsikan di sini untuk bantu ibu ayah mengatasi masalah anak kurus kering dan selalu sakit di Taska atau di rumah pengasuh. Selain faktor cuaca, persekitaran, pergaulan, pemakanan juga mempengaruhi kesihatan anak kita. Kekuatan antibodi anak-anak juga jadi salah satu faktor anak mudah jatuh sakit dan berat badan tidak naik.

Antaranya adalah, Shaklee Meal Shakes yang sangat membantu memberi rasa kenyang yang lama. Sangat sesuai di ambil oleh kanak-kanak yang sedang membesar.

Meal Shakes merupakan sarapan pagi yang ringkas dan penuh berkhasiat. Boleh juga di ambil pada bila-bila masa sahaja. Orang kurus yang nak gemuk juga sangatlah menbantu menaikkan berat badan ok!


Jadikan Shaklee Meal Shakes sebagai hidangan lengkap buat anda seisi keluarga kerana ianya mengandungi asid amino dan nutrisi yang lengkap yang mudah diserap oleh  tubuh.

Diperbuat dari bahan semulajadi, sayuran, buah buahan, kacang soya, lactalbumin ( sejenis susu) yang mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap badan dari kanak2 hingga dewasa. Ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferin, bacteriolysin, dan banyak lagi.

Dihasilkan untuk semua orang lebih lagi kanak2 dan orang yang sentiasa sibuk dan yang gemar makan makanan segera. 

MEAL SHAKES juga membantu anak-anak anda yang mengalami :-

✔ sembelit
✔ picky eater, memilih makanan, tak suka makan sayur
✔ kurang selera makan
✔ anak-anak sukar menelan vitamin
✔ anak-anak yang kerap sakit, demam, batuk dan selsema
✔ penawar bronchitis dan asma

✘ tidak sesuai untuk bayi bawah umur setahun
✘ tidak sesuai untuk anak-anak yang alergik 'cow milk'

Meal Shakes Vitamin lengkap untuk anak-anak

Manfaat Meal Shakes :


- Nutrisi - menyediakan 24  jenis vitamin, mineral dan zat yang perlu. Kekurangan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh. Mengandungi lesithin soya yang berkerjasama dengan vitamin larut lemak.

- KAYA DENGAN PROTIN ( TIDAK MENGANDUNGI LAKTOSA) membantu pembinaan sel kulit, kuku, rambut, organ, darah,imun dan lain2.

- MEMBANTU TUMBESARAN - mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel2 untuk prosesmembesar.

-Antioksida - mengandungi vitamin A.C.E , ZINK, SELENIUM merupakan agen antioksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

- MENGEMBALIKAN SERI WAJAH. - Mengandungi vitamin B , zat besi, coper yang cukup untuk membina sel darah merah yang sihat dan memberikan kompleksi wajah yg lebih cantik.

- DETOKSIFIKASI - kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.

- Rasa yang lazat boleh diambil bersama minuman susu yg lain, boleh dijadikan fruit shakes. Campurkan sesudu kecil di dalam susu anak2 anda, rasanya jadi lebih creammy & yummy ! Anak anda pasti sukakannya.. juga sangat sedap di campurkan dalam ice blender anda! lagi2 jus buah,... ohh... terbau-bau harum vanilla nya dan rasanya yang enak itew..≧^◡^≦

ANAK KURUS KERING & SELALU SAKIT? Apa nak buat?


Klik dan tonton video di bawah :)


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.


TESTIMONI MEAL SHAKES


testimoni meal shakes
testimoni meal shakes
Ummu Ainan  
Tergaru2 tu dah habit... lama mana dia nak hilangkan.. Bila hilangpun rasa lagi nak garu2.. Sama macam ainan.. Anak sy 5 tahun eczema kat pelipat je.. Skrg dah takde continue omega dan meal shakes.. Pantang peluh nak je garu2.. Sy pukul gak tgn dia haha
Atiqah Ismail  
 
Ank sy ekzema otopik.kt pipi je.teruk jgk, dulu org pggil dia si pipi merah. Start setahun bg dia mealshake,omega susah ckit nk bg.pstu sapu n makan minyak klape dara+hbbatusswda.skrg elok x naik dh.alhamdulillah
☜(˚▽˚)☞  


KEBIASAANNYA SET UNTUK KESIHATAN KANAK - KANAK ADALAH MEAL SHAKES DAN OMEGA GUARD. 

MEAL SHAKES DAN OMEGA RAWAT ANAK-ANAK ASMA
Vitamin untuk kanak-kanak

Anda boleh menghubungi saya melalui:

SMS | WASAP 

0162853148 

untuk respon cepat.



SHAKLEE COD AREA -  
SEKITAR BANDAR BARU SENTUL, MINI UTC SENTUL, 
TAWAKAL HOSPITAL, RESTORAN HASLAM JALAN PAHANG 
 atau beli terus secara online terus ke rumah anda!

Share it