FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

24 December 2014

Vitamin Shaklee Bukan Vitamin Semulajadi Kerana Menjalani Fasa Pemprosesan? Fahami yang sebenarnya di sini..

Mungkin ada yang masih tak faham tentang terma - vitamin semulajadi atau natural vitamin.

Ini berikutan vitamin Shaklee telah menjalani fasa pemprosesan, dan ramai yang kaitkan bahawa 'semulajadi' itu untuk 'makanan'.

Beza antara Vitamin Sintetik, Organik & Semulajadi
Beza antara Vitamin Sintetik, Organik & Semulajadi

Contoh dalam snapshot di bawah ini adalah ayam goreng kunyit :-

ayam => semulajadi, kunyit <= semulajadi ===> digoreng (melalui fasa pemprosesan). 

Adakah ayam goreng kunyit dah jadi 'tak natural / tak semulajadi' sebab dah jalani proses menggoreng?

Begitu juga bila kita ambil buah limau, kita perah jadi air. Memerah adalah satu proses, jadi adakah air tu bukan lagi semulajadi?

Tidak bukan?

Dalam konteks pil vitamin, vitamin semulajadi atau natural vitamin adalah apabila SUMBER vitamin itu diambil dari sumber alam, sumber semulajadi, sumber natural, seperti yang kita tahu, misalnya Vitamin C Shaklee diambil dari jagung, Omega diambil dari ikan, Lecithin dari kacang soya, etc.

Satu lagi jenis vitamin adalah vitamin sintetik, yg mana bahan-bahan yang digunakan bukan diambil dari sumber-sumber semulajadi, tapi dibuat dgn campuran bahan kimia dalam lab.

Bila ada kekeliruan macam ni, kita jgn tanya orang yang tak tahu, sbb dia pun tak tahu. Nanti kita yang keliru.


Produk makanan tambahan Shaklee adalah semulajadi.

Apa maksud semulajadi ? Bukankah semuanya pun diproses?

Natural maksudnya Shaklee menggunakan sumber asal/alami untuk menghasilkan sesuatu produk. Yakni sejak dari benih, sampai ke hasil, ia tidak menggunakan bahan-bahan sintetik 

Processed food tak sama maksud dengan makanan tambahan yang terhasil daripada ekstrak tumbuhan/bahan semulajadi untuk diambil khasiat vitaminnya. Ia bukanlah kategori processed food.

Contohnya Shaklee mengekstrak vitamin C daripada jagung untuk menghasilkan Vitamin C dalam bentuk tablet.

 
Vitamin Shaklee Bukan Vitamin Semulajadi Kerana Menjalani Fasa Pemprosesan?
Vitamin Shaklee Bukan Vitamin Semulajadi Kerana Menjalani Fasa Pemprosesan?
 

Notakaki : Shaklee ada ladang sendiri, lab sendiri.. Ini fakta. Boleh tengok gambar di atas, analogi ringkas ayam goreng kunyit untuk yang masih tak faham lagi beza antara makanan berproses berbanding ekstrak vitamin dari sumber semulajadi. 

Semoga bermanfaat.
 
 
Anda juga boleh rujuk web rasmi Shaklee Malaysia
 
 




Pengedar Sah Shaklee Sekitar Sentul
Pengedar Sah Shaklee Sekitar Sentul

Saya pengedar Sah Shaklee

Nor Fahidayu Masran
SID :  882771

Sms@wasap  0162853148 

COD AREA   : 

Sekitar Bandar Baru Sentul dan kawasan berhampiran.

 Ulu Yam Baru & Batang kali pada hujung minggu..


Share it