FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

CARI

Loading...

27 May 2014

Petua Susu Ibu Jadi Banyak

Bila susu badan dah kurang dari biasa, tatkala ibu mula bekerja, ibu mula mencari alternatif dan petua untuk tambah susu ibu.


Konsep utama dalam membanyakkan susu ibu adalah :


PENGELUARAN berkadar terus dengan KEPERLUAN


Apakah yang dimaksudkan dengan PENGELUARAN berkadar terus dengan KEPERLUAN    ( Demand Vs Supply ).?


Ia bermakna susu yang dihasilkan ibu dikeluarkan berkadaran mengikut keperluan bayi / anak yang disusukan.


Bayi minum banyak, bermakna banyaklah susu yang dikeluarkan begitu juga sebaliknya. Kurang sesi penyusuan susu ibu, makan kuranglah susu ibu yang dihasilkan.


Bagaimana pula susu banyak dan melambak macam ni ?




Ia masih mengekalkan konsep yang sama. Ya! Pengeluaran berkadar terus dengan permintaan atau "supply vs Demand".


Untuk ibu-ibu mendapatkan susu yang banyak seperti itu, ibu - ibu perlulah meningkatkan Pengeluaran sama ada dengan cara hisapan bayi, kerapkan penyusuan susu ibu secara terus, atau mengepam mengikut jadual.


Susu ibu boleh dipam menggunakan pam yang mesra 'breastfeeding' atau melalui teknik 'marmet' (boleh minta bantuan pakcik Google)


Bagaimana pula dengan makanan tambah susu ibu / milkbooster, pil tambah susu ibu itu semua? Tak berkesan ke?


Ibu harus tahu, konsep penyusuan seperti di atas adalah mutlak. Walau bagaimana bagus pun milk booster yang ibu telan, ibu perlu mengepam dan menyusukan secara konsisten untuk mendapatkan susu yang banyak.


Milk booster yang terbaik adalah yang membekalkan nutrisi buat ibu secara keseluruhan, dengan kata lain bukan sekadar ‘mengaktifkan hormon penyusuan’ tapi menjadikan tubuh ibu ‘fit’ untuk menyusukan dan menjaga anak di samping menjalankan aktiviti harian dengan tenang dan gembira.


Ibu juga perlu berada dalam keadaan tenang dan gembira agar hormon oxytocin yang bertindak mengeluarkan susu dari payudara ibu dapat dirembes dengan baik.


Jadi ibu memerlukan bukan saja pemakanan dengan nutrisi seimbang malah mengandungi semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuhnya dan mood-nya. 

Tahukah anda mood juga boleh dipengaruhi oleh pemakanan?


Makanlah makanan seimbang, halal, penuh nilai nutrisi dan lengkap untuk keperluan tubuh hingga ke peringkat ODA.





Set Vitamin Breastfeeding Premium Shaklee
SET VITAMIN BREASTFEEDING PREMIUM

Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi penyusuan secara percuma selepas pembelian Set Vitamin Penyusuan/Breastfeeding dari serendah RM53.75 sahaja. 
 
 
Usah mengalah sekiranya susu ibu mula kurang! Kita ikhtiar selagi boleh.


Untuk dapatkan produk ini dihantar terus ke rumah /  pejabat anda, sila hubungi saya
 (Pn. Ayu ) 016-2853148 .  



Pengedar Shaklee Malaysia
 
Pengedar Shaklee sekitar Bandar Baru Sentul
Hospital Tawakal, Jalan Pekeliling, 
Dato' Senu dan Mini UTC Sentul 
 
[ i-Reach Group ]
 

SID : 882771



3 Sebab Kenapa Anda Perlu Memilih Shaklee

Tidak dinafikan sekarang ni terlalu banyak pilihan supplemen , tidak kira di pasaran MLM , di farmasi atau di pasaran online, dari luar atau dalam negara sendiri.


Oleh kerana banyaknya jenama di pasaran yang memberikan 'janji' terhadap produk mereka, mengakibatkan ramai yang keliru untuk memilih.


Apakah ciri - ciri vitamin yang tidak mendatangkan mudarat? Saya kongsikan di sini..


Vitamin yang perlu anda elakkan :
  • jenis sintetik (bahan yang dihasilkan di makmal, tidak organik, dan boleh mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan kesihatan pada jangka masa yang panjang tanpa kita sedari.
  • menggunakan bahan mentah yang berkualiti rendah, tidak seimbang , di ekstrak dari haba tinggi dan menggunakan bahan kimia.


Jenis -  Jenis Vitamin Di Pasaran



3 Sebab Kenapa Anda Perlu Memilih Shaklee


Shaklee - Sentiasa Selamat

  • Menjalani lebih 100,000 ujian kualiti setahun
  • Potensi yang di jamin -->> Pengesahan dari pihak ketiga
  • Keaslian dijamin -->> Lebih daripada 350 ujian saringan bahan berbahaya dibuat bagi setiap bahan baru (setiap bahan ye, bukan produk yg dah siap )
  • 100 % kepuasan dijamin

Shaklee - Sentiasa Berkesan

  • USD 250 juta dilaburkan terhadap ujian - ujian kajian dan Pembangunan ( R & D )
  • 70 Kajian klinikal telah diterbitkan 
  • 60 orang saintis Shaklee
  • 50 patens 

Shaklee - Sentiasa Mesra Alam 


  • Tiada perisa tiruan
  • Tiada pemanis tiruan
  • Tiada pewarna atau lemak trans
  • Tiada suapan tersembunyi
  • Tidak menjalani ujian terhadap haiwan
  • Tidak mengandungi bahan yang dilarang
  • Tidak mengandungi peluntur klorin

    Perbezaan Shaklee
    Perbezaan Shaklee


50th Anniversary Landmark Studies menunjukkan pengguna supplement Shaklee dalam jangka masa panjang memiliki kesihatan yang lebih baik dari mereka yang hanya mengambil multivitamin dan yang tidak mengambil supplement sama sekali.


Latar Belakang Syarikat




Untuk dapatkan produk ini dihantar terus ke rumah /  pejabat anda, sila hubungi saya
 (Pn. Ayu ) 016-2853148 .  





Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee sekitar Bandar Baru Sentul
Hospital Tawakal, Jalan Pekeliling, 
Dato' Senu dan Mini UTC Sentul
[ i-Reach Group ]

SID : 882771







19 May 2014

MEAL SHAKES SHAKLEE TAK SESUAI UNTUK ANAK?

Kenapa Meal Shakes tak sesuai untuk anak - anak? Biasa,.. Shaklee kalau buat promo bulanan pasti ada isu yang akan timbul. Macam sebelum ni isu soya, isu halal dan macam-macam lagilah...


Meal Shakes Shaklee adalah tidak sesuai untuk bayi di bawah umur setahun, bukan Meal Shakes je tau, tapi bagi apa-apa jenis ubat atau supplemen juga tidak ada yang sesuai untuk bayi bawah umur setahun,  dan bagi anak-anak yang alergik pada susu lembu.


ohh...bagaimana pula dengan isu Maltodextrin dalam Meal Shakes?


Isu 1: Dalam Meal Shakes Shaklee ada Maltodextrin


Apa ke bendanya Maltodextrin ni? Saya pun nak tahu jugakla kan.. Namanya pun dah menggambarkan bunyi bahan kimia di situ... Dengan bantuan Pakcik Google, di sini saya kongsikan serba sedikit maklumat yang saya perolehi..


Maltodextrin merupakan bahan perasa/penambah yang biasa digunakan... Ia merupakan karbohidrat yang MUDAH DIHADAM yang diperbuat dari BERAS, JAGUNG ataupun dari KANJI KENTANG (juga boleh didapati dari barli atau gandum).. 


Nah, Maltodextrin itu sendiri dibuat dari bahan semulajadi dan bukannya dari bahan kimia walaupun terdapat proses penghasilannya... Ia merupakan bahan yang selamat yang digunakan sebagai pemekat atau "fillied" dalam pemprosesan makanan.


Maltodextrin mempunyai glycemic index yang tinggi... Ia menukarkan karbohidrat yang kompleks kepada glucose dan dicerna dengan cepat.. Dan disebabkan proses inilah yang membantu untuk menambahkan berat badan seseorang... 


psstt...dalam Choco Oat yang tengah femes sekarang ni pun ada Maltodextrin tau! Tak caya? beleklah nanti kandungannya ye... haa....jelas di sini, apa pun yang kita makan, haruslah bersederhana, bukan melantak sehari habis sepeket besar choco oat tu ye...memang sedap! haha...



Isu 2 : Kandungan gula dalam Meal Shakes Shaklee


 

Seperti yang tertera, jumlah pengambilan gula (sugar) utk 100 g adalah sebanyak 47.1 g... Dan kita lihat bagaimana Shaklee hanya menyarankan pengambilan sebanyak 34g (6 - 9 sudu teh) sehari...
 


apapun ada sukatan tertentu buat anak - anak.. sila minta konsultasi yang betul dari pengedar anda.


TESTIMONI MEAL SHAKES SHAKLEE

[ klik pada gambar untuk gambar yang lebih jelas ]

testimoni meal shakes shaklee
testimoni meal shakes shaklee

testimoni meal shakes shaklee
testimoni meal shakes shaklee

testimoni meal shakes shaklee
testimoni meal shakes shaklee

  
Anda rasa bagaimana?  Masih beranggapan Meal Shake Shaklee tidak sesuai untuk anak anda? Atau anda rasa ia sangat sesuai untuk supplemen tambahan anak -anak? Anda yang tentukan!


Buat pesanan anda dengan Sms atau whatsapp ke :

0162853148


Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee sekitar Bandar Baru Sentul
Hospital Tawakal, Jalan Pekeliling, Dato' Senu dan Mini UTC Sentul
 
[ i-Reach Group ]
SID : 882771

09 May 2014

CARA ATASI TEKANAN ATAU STRES SEMASA MENGANDUNG

Tekanan atau stress tidak seharusnya dibiarkan oleh ibu mengandung. Kelahiran bayi dari ibu yang mengalami stress yang tinggi menyebabkan bayi cenderung bersifat marah. Selain itu, bayi juga dikatakan sukar untuk beradaptasi dengan persekitarannya yang merupakan penentu kepada IQ yang normal.
 

Sumber : Google

Melahirkan Anak Tidak Normal

 
Ini adalah stress yang paling tinggi. Ia perlu di kawal dan perlu mematuhi permeriksaan berkala.
 
·         Pemeriksaan secara rutin dengan doktor untuk memastikan kandungan anda berada dalam keadaan yang sihat.

·         Lalui fasa kehamilan dengan fikiran yang positif dan bahagia, ambil makanan yang berkhasiat serta melakukan senaman ringan secara konsisten. Minta sokongan daripada suami, ahli keluarga mahupun rakan-rakan terdekat.

·         Sentiasa meluahkan kebimbangan anda kepada suami agar anda tidak menanggung beban bersendirian.
 

Suami Bertugas Di Luar Kawasan

 

Bagi anda yang mengalami situasi seperti ini maka bersabar dan positiflah kerana yakin bahawa suami bekerja demi masa depan keluarga. Untuk mengelakkan anda melayan kesedihan hati, lakukanlah...
 
·         Manfaatkan teknologi untuk tetap menjalinkan komunikasi dan mengkhabarkan perkembangan kehamilan anda kepada suami.

·         Teknologi kini kian canggih dan anda boleh memanfaatkan media sosial seperti Skype, Viber mahupun Facetime untuk berkomunikasi secara langsung.

·         Lakukan rutin seperti biasa. Sesekali keluarlah untuk beriadah dengan rakan-rakan terdekat mahupun ahli keluarga. Contohnya keluar menonton wayang atau bersantai di restoran.

·         Manfaatkan waktu untuk memanjakan diri dengan melakukan rawatan di salun kecantikan. Namun begitu, pastikan produk-produk yang digunakan di salun itu tidak memudaratkan kehamilan anda.
 

Berat Badan Bertambah

 
Kandungan juga memiliki beratnya sendiri. Maka tidak hairanlah berat anda juga bertambah. Namun, pertambahan berat badan juga ada batasnya kerana jika terlalu berlebihan akan membahayakan kesihatan anda dan kandungan. Lakukanlah ...
 
·         Terapkan amalan pemakanan yang sihat dan seimbang. Tidak perlu menggandakan jumlah makanan tetapi tingkatkan pengambilan nutrisi.

·         Bersenamlah secara konsisten. Minta pandangan doktor mengenai pilihan senaman yang sesuai dengan keadaan anda yang sedang hamil.

·         Lakukan latihan pernafasan seperti yoga atau meditasi. Aktiviti ini dapat membantu ibu hamil merasa tenang sehingga ketegangan semasa proses bersalin dapat diminimumkan.

 
[ Info di ambil dari Majalah NONA ]


CADANGAN SUPPLEMEN SHAKLEE BUAT IBU MENGANDUNG



Ibu mengandung di cadangkan untuk mengambil makanan tambahan bagi memenuhkan nutrisi yang lompong pada tubuh. Memandangkan makanan dan minuman masa kini mudah tercemar, maka adalah lebih baik ibu-ibu mengambil supplemen. Oleh sebab itulah, klinik-klinik ibu mengandung membekalkan vitamin bagi ibu mengandung.

Kebiasaannya ibu mengandung akan dibekalkan Asid Folik, kalsium, Vitamin C dan Zat besi. Ia bagi mencegah kecacatan dan memastikan kesihatan ibu hamil yang baik.

Adalah lebih baik ibu-ibu mengambil Vitamin atau supplemen tambahan yang semulajadi, selamat dan berkesan dari mengambil vitamin jenis sintetik.

Vitalea -  vitamin dan mineral yang lengkap dengan zat besi. Membantu tubuh membina sel darah merah dan mengelakkan Anemia

B- complex - mengandungi 8 vitamin b yang lengkap bersama asid folik bagi mencegah kecacatan spina bifida dan mengelakkan stress melampau

Vitamin C - Membantu penyerapan Zat besi dalam tubuh dengan baik serta meningkatkan imuniti tubuh ibu dan bayi. Vitamin C juga mencantikkan kulit dan mencegah pigmentasi semasa mengandung.

Ostematrix - Bekalan kalsium yang lengkap dengan Kalsium, Magnesium, Boron. Dapat mencegah kekurangan kalsium ibu mengandung dan membantu tumbesaran otot dan tulang bayi. Ostematrix juga penting untuk mengelakkan kekejangan dan kebas-kebas kaki, dan pinggang semasa mengandung. Ostematrix penting juga bagi ibu-ibu yang tak suka minum susu!
 
Esp :  Protin berasaskan soya yang kaya dengan kalsium. Ia membantu menjana dan membekalkan tenaga ibu - ibu sepanjang kehamilan, membina sel-sel baru dan mencegah pigmentasi selain dapat mencantikkan serta menganjalkan kulit.


Ibu - ibu nak order Vitamin buat Ibu Mengandung?



HUBUNGI SAYA UNTUK INFO LANJUT

Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee sekitar Bandar Baru Sentul
 
[ i-Reach Group ]
NOR FAHIDAYU MASRAN
SID : 882771
 
0162853148






02 May 2014

SAKIT HATI SEBAB JOIN SHAKLEE!

Sakit hati kita tau sejak join shaklee ni.. asyik-asyik shaklee..asyik-asyik shaklee.. dah kawan-kawan semua panggil "Ayu Shaklee" .. (so what? Aak?)


Dah lah kena bayar Rm65, pastu dapat pulak geng-geng dengan mak2 jemah.. haduii...kebanyakan semuanya menyusukan anak lak tu..

Dah kita pun tersemangat pulak susukan si Habib sampai berjaya 2 tahun 6 bulan. Bukan itu aje, eksklusif lak tu 6 bulan pertama, dan tak de campur2 susu fm. Dari tak reti nak pam-pam susu ni, terus terbeli pam siap dengan cooler beg bagai. Bawalah beg tu ke hulu ke hilir..Terpaksa ok! Sebab kalau tak bawa, mana nak simpan susu ebm tu? Kalau tak pam pula, habis lenjun baju kerja kita tau.!

Bukan sebab tu aje, dah join shaklee kena pulak beli vitamin shaklee. Dah terjatuh cinta pulak...nak cuba vitamin lain pun jadi masalah oo...dok terbelek2 kandungan dia.. ishhh... sakit hati tau!

Pastu pulak, dah beli2 barang shaklee dapatlah kumpul2 point .. Ehhh...tiba2 ada bonus lak masuk? Mula rm25 je pastu jadi 3 angka...ehhh sekarang 4 angka lah pulak! Seyes! Tak penah tahu pun sebelum ni yg shaklee boleh bg bonus byk2, tak de limit lak tu. Buat kita geram je kalau tak dpt bonus 4 angka lagi bulan ni tau! Menyesal sungguh join shaklee ni.. terpaksa jadi pemurah, terpaksa jadi rajin & terpaksa buat itu ini...aisshh.. kalau tak buat, tak dapatlah pula 4 angka tu. Silap-silap dapat 2 angka je...


Dah lah dapat bonus, dapat pulak mentor2 yang berkaliber, bergaya comel2 jer.. dengan kulit gebuss & licin dia, sebiji jerawat pun takde..ehh..kalau tak kenal memanglah korang akan cop dia orang pemalu.. pemalu sgt2.. cakap pun macam bisik2 jer.... geramnya.. terpaksa lak ikut macam diorang tau. Dari rock terus jadi sentimental wooo...


Bahana betul sejak-sejak terjebak dengan shaklee ni.

Aiyark! Nak mimpi sampai Paris lah.. Dah awal pagi pun.. tak mau lah cerita2 yang menyakitkan hati ni..mengarut je kan? Terbakar dada rasanya!


Ok syg2 semua! Memang menyesal tau..menyesal tak join shaklee awal2..Rugi!

Nak rasa geram dgn shaklee?

Meh cari saya -->> 0162853148



01 May 2014

AWAS ! ANAK DEMAM JANGAN DI PANDANG REMEH

Sungguhpun demam hanya masalah kesihatan biasa yang menandakan badan mereka sedang melawan jangkitan atau keradangan disebabkan bakteria atau virus, namun ia juga boleh membawa kepada penyakit lebih serius.

 
Apa yang perlu anda tahu?
===================

✔ Suhu badan normal adalah 37 darjah Celsius.

✔ Ukuran suhu badan kanak-kanak diambil di bawah lengan (ketiak) atau telinga. Ukuran suhu badan diambil di bawah lengan adalah 0.5 lebih rendah daripada suhu yang diambil melalui telinga.

✔ Suhu demam tinggi tidak semestinya menandakan keseriusan penyakit.

✔ Kanak-kanak yang sihat selepas mengalami demam dalam tiga atau empat hari tidak perlu dibimbangkan.





✔ Perhatikan perubahan suhu badan anak-anak agar anda tidak terlepas pandang kadar kesihatannya terutama ketika mereka kelihatan lesu, lemah dan muntah berlebihan.

✔ Sekiranya suhu badan anak anda tidak terlalu panas tetapi kerap terkena sawan, kemungkinan anak anda mengalami masalah lain atau masalah saraf. Segera bawa berjumpa pakar anda untuk pemeriksaan lanjut.

BAGAIMANA MERAWAT DEMAM ?


✿ Beri anak anda minum banyak air putih. Demam menyebabkan anak-anak terdehidrasi dan mereka mudah lesu.

✿ Pilih pakaian anak anda daripada fabrik nipis dan ringan agar mereka mendapat pengaliran udara yang baik.

✿ Jangan terlalu memaksa mereka makan tetapi hindari mereka dari tidak makan langsung.

✿ Beri ubat kepada anak anda agar demam tidak berpanjangan.

✿ Letakkan tuala basah di dahi anak anda agar dapat mengurangkan suhu badan panas.
 
ANAK DEMAM BUKAN PERKARA REMAH
DEMAM JANGAN DI PANDANG REMEH
 

Cara mencegah sawan dan demam 

 

Makanan berzat penting untuk menjamin kesihatan anak-anak dan menjadi kekuatan untuk melawan penyakit dan meningkatkan imunisasi tubuh.


❤ Elakkan membawa anak-anak ke tempat keramaian kerana mereka mudah terdedah kepada pelbagai jenis penyakit.

❤ Apabila suhu meningkat, kawal dengan cara lap badan dengan tuala yang dicelupkan air sejuk. Sekurang-kurangnya ia mampu mengurangkan suhu badan. 


PERLUKAH SUPPLEMEN UNTUK ANAK - ANAK DAN CADANGAN NUTRISI SHAKLEE UNTUK ANAK-ANAK


Oleh kerana kesibukan kita sebagai ibu bapa bekerjaya, kita hampir terlupa untuk memantau pemakanan anak-anak kita. Jarang buat sarapan untuk mereka setiap pagi sebab kita sendiri kelam kabut bersiap nak ke tempat kerja, nak elak kesesakan lalulintas. Anak-anak ke sekolah dengan perut kosong dan kita berikan mereka wang belanja. OK, kita tanya diri kita sebagai ibubapa, perlukah supplemen untuk anak ye? Tepuk dada tanya sayang...

Kita sendiri tidak tahu apa yang mereka beli. Adakah mereka beli makanan yang menyihatkan , makanan yang mengenyangkan atau makanan rapu/jajan?? Tahukah mereka apa yang mereka beli itu tidak baik untuk kesihatan mereka? 

Kita sebagai ibubapa sudah semestinya mahukan yang terbaik buat anak2 kita bukan? Kenapa mesti kita kedekut untuk keluarkan sedikit wang gaji kita untuk beli supplemen atau makanan tambahan buat mereka, anak-anak penerus generasi kita? Kita lalai sehingga anak-anak kita senang dijangkiti penyakit / virus atau kerap demam dan selsema menyebabkan pembelajaran mereka terganggu dan kita pula terpaksa keluarkan belanja untuk bayar bil-bil hospital atau rawatan di klinik.

Berikan nutrisi terbaik buat anak- anak kita. Saya memilih Meal Shakes Shaklee sudah semestinya! Sebab rasanya yang sedap, lengkap dengan vitamin dan mineral perlu serta tinggi dengan kandungan kalsium. Penyediaannya yang mudah juga sesuai untuk sarapan pagi yang ringkas dan cepat buat ibu bapa yang sibuk.



Baca untuk keterangan Meal Shakes di sini -->> NUTRISI LENGKAP BUAT SI MANJA

Testimoni di sini -->> Testimoni Shaklee Meal Shakes


 

Share it