FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

14 April 2015

Resepi Kek Coklat Brownies yang mudah & sedap!

Anda penggemar Kek Coklat? hihii...tetiba je saya teringin nak makan kek coklat brownies .. Lama dah tak buat. Ni kalau buat ni, mau sekejap je habis.. hahaa... sebab anak-anak saya pun penggemar kek coklat :)

Jom nak share resepi kek coklat brownies yang mudah ni.. 


Kek Coklat Brownies
Kek Coklat Brownies

Resepi Kek Coklat Brownies

Bahan A ;

* 1 cawan butter cair
* 1 cawan susu cair
* 1 cawan air panas
* 2 cawan gula perang


Bahan B :

* 2 biji telur
* 1 sudu kecil esen vanilla


Bahan C (di ayak) :

1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum


 Coklat Topping :
- Coklat masakan, butter sikit, air sikit ( double boil kan)



Cara-cara membuatnya :

  1. Semua bahan *A di gaul sebati, boleh guna hand whisk je.
  2. Pukul 2 biji telur bersama esen vanila dan masukkan ke dalam bahan A yang dibancuh tadi
  3. Semua bahan C yang telah di ayak , di gaul sebati dan masukkan ke dalam bancuhan A & B .
  4. Boleh mix dengan kekacang (optional) @ coklat cip mengikut citarasa anda
  5. Bakar pada suhu 180 dalam 35-40 minit. Cucuk dengan lidi tekstur kek untuk tahu kek telah masak. Sekiranya masih basah, tambahkan masa pembakaran.
  6. Dah masak, bolehlah di curah topping, tabur coklat rice, kacang badam / walnut @ hias dengan buah strawberi pun boleh atau tak letak pun tak pe. Dah sedap dah tu,,, ehee.. :)

OK! Mudah je kan? Boleh buat dah.. asal ada bahan-bahannya & oven.. (bakar atas dapur pun boleh jer). Guna pemanggang ajaib pun boleh tau! Contoh seperti di bawah, sumber carian pakcik google.. :)

Kek Coklat Brownies
Kek Coklat Brownies

Gambar : Sumber Google

Nota kaki : Lepas dah makan banyak kek tu  , telanlah 2 beradik ni ~ Lecithin & Alfalfa ~ hihii..

3 comments :

nurul said...

Yg lagi mudah xde?

ayu mas said...

ehee,,,nak lagi mudah, order sajalah!! :P

Qmie Za said...

Tq for sharing..nak try laa..

Share it