FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

27 May 2015

Petua Kurangkan Bengkak Susu yang Menyakitkan Semasa Berpantang

Petua nak kurangkan bengkak susu.

Siapa ada pengalaman bengkak susu? Biasanya terjadi lepas bersalin dalam pantang seminggu pertama.

Bagaimana nak hilangkan bengkak susu? Memang sakit. Dah kerap susukan bayi pun masih belum reda. Susu pula tak keluar macam malu-malu keluarnya.

Ok. Saya kongsikan tip kurangkan bengkak susu pula kali ini.

1. Seharusnya masa hamil lagi buat ini, bersihkan nipple dengan berus gigi lembut. Ia bagi mengelakkan liang susu tersumbat. Jadi, pengaliran susu lebih lancar lepas bersalin.

2. Ketika berpantang, jika terjadi bengkak susu boleh tekap payudara dengan kelopak kobis. Amaran : Jangan tekap terlalu lama, akan menyebabkan kering susu. Cara yang betul adalah tekap sekejap dan selangkan dengan menuam payudara dengan air suam. Buat selang seli panas dan sejuk.

3. Petua orang tua, urut guna belakang sikat. Lurutkan dari atas ke bahagian puting perlahan-lahan.

4. Urutan. Urut belikat belakang. Minta suami urutkan. Guna ibu jari, letak di sebelah tulang belakang dan tolak ke luar.   Urutan ini dapat melegakan bengkak susu dan melancarkan aliran susu. Boleh juga panggil tukang urut wanita bersalin. Jangan tersalah tukang urut ye, sebab pernah terjadi tukang urut tersalah urut (matikan urat susu) menyebabkan susu tiba-tiba tak keluar (kering).

5. Telan lecithin. Lecithin bertindak mengelmulsi lemak-lemak susu. Ia dapat melegakan bengkak susu dan melancarkannya. Pilihlah Lecithin Shaklee yang juga dapat meningkatkan kesihatan selepas bersalin dan semasa menyusukan anak.

Amalkan gaya hidup sihat dan petua - petua yang tidak memudaratkan kesihatan kita.

Semoga bermanfaat.

22 May 2015

Sakit Belakang Lepas Bersalin, Tak Kan Nak Telan Pain Killer Tiap Hari?!

Siapa yang alami masalah sakit belakang sama macam saya ni?

Selalu terjadi pada ibu-ibu lepas bersalin, kadang-kadang terjadi juga kepada mereka yang aktif bersukan.

Apa anda buat ye masa kena sakit belakang ni? Sakit kan, sampai rasa nak bangun pun susah.. Nak tunduk kena pelan-pelan...

Sakit Belakang Lepas Bersalin

Ramai rasanya yang telan panadol @ pain killer masa kena sakit belakang kan? Sakit je telan ubat.. lama2 badan pun dah kebah dengan ubat, perlukan dos yang lebih tinggi pula sebab ubat pun dah tak dapat hilangkan rasa sakit belakang tu..malah mungkin akan mengakibatkan kerosakan pada buah pinggang kita..

 
Ibu Muda ini Sakit Belakang lenguh-lenguh badan Macam Orang Tua,  
apa dia buat untuk selesaikan masalah Sakit Belakangnya tu.



Cara saya hanyalah dengan menelan Ostematrix shaklee je. Saya telan 4biji setiap malam.. Kalau sakit sangat saya akan telan 6 biji sehari. InsyaAllah , selama saya makan Ostematrix ni, sakit belakang hilang lepas bangun tidur. Tidur pun rasa lena sangat tau..padahal tidur sekejap je sebab menyusukan anak.. Yang best lagi.,dah tak kena kejang kaki waktu malam!!

So, pilihan di tangan anda.. pilih ubat atau supplemen semulajadi.. saya sharekan untuk anda agar tahap kesihatan dapat ditingkatkan dengan lebih baik tanpa bergantung kepada ubat..
Sharing is caring
Caring is loving
With Love :

Nor Fahidayu Masran
Sid Terbaik Sentul
0162853148

Petua Kempiskan Perut Buncit yang Berangin Lepas Bersalin Tanpa Makan Ubat

Lepas bersalin mesti target nak kurus dan nak kempiskan perut buncit kan?

Sini saya nak share petua kempiskan perut buncit dan berangin  lepas bersalin tanpa makan  ubat. Buat sendiri je di rumah..tak susah pun.. bahannya pun memang sedia ada di dapur


Petua Kempiskan Perut Buncit yang Berangin Lepas Bersalin
Petua Kempiskan Perut Buncit yang Berangin Lepas Bersalin


Ok. Petua ni saya jumpa di Facebook. So saya convert dalam blog ..nak simpan untuk diri sendiri juga sebenarnya.. hihii..senang nanti nak cari .. .

Jom kita cuba sama-sama 

Bahan-bahannya :

Petua Kempiskan Perut Buncit yang Berangin Lepas Bersalin Tanpa Makan Ubat
Ramuan Untuk Kempiskan perut

3 sudu halba - direndam dahulu dalam 3 minit kemudian toskan
3 cm halia
15bj lada hitam
4 ulas bawang putih

Cara-caranya : 

Tumbuk semua bahan -bahan di atas sehingga lumat. Kemudian gentel-gentelkan bulat-bulat macam maajun.
Simpan dalam peti sejuk. Amalkan 2biji pagi & 2 biji malam setiap hari. Petua ni mampu mengeluarkan angin dalam badan dan mengempiskan perut anda!!

Jimat dan selamat kan? Bahan-bahan pun tidak perlu diragui lagi... 

Selamat mencuba!!


13 May 2015

Sakitnya Simpul Biawak Semasa Mengandung! Bagaimana Nak Elak Dari Kejutkan Suami Tengah Malam?

Simpul biawak. Simpul mengkarung.. aduh duhhh sakitnyaaaa!!

Siapa pernah kena masa mengandung? Sakit sangat kan? Menangis woo.. kejut suami tengah2 malam.. minta tolong urutkan...

Sakitnya Simpul Biawak Semasa Mengandung!
Sakitnya Simpul Biawak Semasa Mengandung!

Apa sebab simpul biawak ni? Selalu sangat kena masa hamil, waktu malam & waktu sejuk.. Antara sebabnya adalah kerana kekurangan kalsium semasa mengandung. perlu di ingat ye, ibu mengandung memerlukan bekalan kalsium sebanyak 1200-1500mg kalsium sehari

pengalaman saya sendiri. memang pernah kena. Waktu anak nombor 3 kena tengah malam, anak nombor 2 biasanya masa hujan & cuaca sejuk. Tetapi anak nombor 4 tak terjadi pula! 

Awal-awal lagi saya telah bersedia dan amalkan Ostematrix Shaklee tiap2 malam sebelum tidur. Selain bekalkan kalsium, dapat elak terkena simpul biawak juga! Bukan sahaja untuk elak kejang otot betis ni, malah penting untuk perkembangan tulang dan otot bayi juga. Kalsium ibu juga semakin berkurang kerana kalsium banyak diserap oleh bayi dalam kandungan semasa mengandung.
So, isteri-isteri mintak suami belikan Ostematrix  Shaklee ni setiap bulan supaya anda tak kejut suami tengah malam lagi..! Tidur pun jadi lebih lena, badan cergas tak lesu bangun pagi . Bagus diteruskan pengambilan kalsium Ostematrix ni sepanjang waktu.

TIPS ELAK TERKENA KEJANG OTOT @ SIMPUL BIAWAK SEMASA MENGANDUNG


1. Pakai stokin semasa tidur
2. Urutan dibetis
3. Mengambil minuman yang mencukupi
4. Ambil makanan bersumberkan kalsium (daging, telur, susu) - boleh ambil Ostematrix Shaklee
 

TESTIMONI OSTEMATRIX SHAKLEE
TESTIMONI OSTEMATRIX SHAKLEE

 Offer sepanjang Mei - Okt 2015

 SET HAMIL SIHAT


5% DISKAUN
FREE MEMBERSHIp
FREE pOS
FREE SEBOTOL VITALEA
CASH REBAT RM23
pENJIMATAN SEHINGGA RM214.70 !
 
SET HAMIL SHAKLEE - YES pack
SET HAMIL SHAKLEE - YES pack

Segmen : Blogwalking Sebelum Ramadhan Bersama Ayuinsyirah

Hihiii... Segmen lagi.. Jom join beramai-ramai.. Segmen blogwalking sebelum Ramadhan bersama ayuinsyirah
Segmen blogwalking
Segmen blogwalking

 Assalam kengkawan semua..arini ayu nak buat satu segmen yang cukup2 simple...hehhe.... ayu harap ramai la kengkawan yg sudi joint segmen ayu ni... hehehe...
Syarat2 nyer :
1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN : blogwalking sebelum Ramadhan bersama ayuinsyirah
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

 segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..sebulan tau... HINGGA  8/6/2015 jam 10.00 malam

04 May 2015

SEGMEN REVIEW BLOG BY LON@

Suka pulak join-join segmen blog ni. :) 

Jom siapa yang ada blog tu, join sekali sini.. InsyaAllah, nanti saya pun nak buat juga!! OK? hihii..

 
Caranya mudah :

1. Follow My name is LON@

2. Buat entry bertajuk " SEGMEN REVIEW BLOG BY LON@ ".

3. Letak banner dekat entri dan link kan ke blog My name is LON@
 Reminder: Bila dah klik banner, copy Url HTML (website/Blog),
takpon boleh copy image dan paste ke entri anda.

4.  Backlink kat ke sini, * jangan lupa nnt xdapat kesan lak...hehehe *

5. Publish !

6. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen.


Tarikh Tamat : 8 May 2015...cepat2 tag kawan2 join...
 
 
 
Ok! Saya pun dah join.. :)

Kek Marble ku Rentung Tapi Sedap! Hahaa...

Hahaha... nak ketawa ke nak nangis?? Udah ler guna butter cup, pertama kali buat pula tu ..sekali rentung lah pulak kek marble ku..

Sebab apa? Haha..sedap eehhh...sedap pulak,, sebabnya daku terpusing api atas je. Boleh pula tak perasan. Muahaha... sekali terbau hangit, tengok oven berasap !! Cuak ahkak ok.. terus slowkan api, tukar ke api bawah pulak...

Dalam 7 minit tukar ke api atas bawah.. 

Cukup 40 minit , kek dah masak. 

Keluarkan ,.. hitam kek daku.. biar sejuk kejap.. potong.. 

Alhamdulillah, rentung luar je..dalam ok lagi. Rasanya pun tak bertukar. Sedap ler pulak!! Haha.. puji sendiri lah kan.. :)

Nak tengok kek marble rentung saya? 
Hihii.. nasib saya buat 2 bekas. Yang satu lagi baru cantik.. :)


Nak resepi kek marble yang sedap tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas ni? Dulu kecik-kecik mak suka buat, lagi-lagi time raya.. siap colek2 adunan yang belum dibakar lagi.. hihii..

Ok2.. meh nak share resepi kek Marble yang sedap ni ;)


RESEPI MARBLE CAKE

Bahan-Bahan :

1 buku buttercup
1 cawan gula
5 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 1/2 cawan tepung kek (kalau tepung gandum letak 1 sk soda + 1 sk baking powder)
1 penutup esen vanilla
2 sb koko powder  

Cara2nya :

1. Pukul butter bersama gula sampai kembang. Kalau dah agak putih2 tu maknanya dah kembang lah tu.
2. Dah kembang masukkan telur satu persatu dan pukul sampai kembang dan ringan. Masukkan susu dan terus pukul.
3. Sambil pukul telur tu, masukkan esen vanilla. Dah ringan sikit, masukkan tepung. Pukul lagi sampai ringan.
4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian warnakan dengan serbuk koko.
5. Sediakan loyang yang disapu minyak. Masukkan adunan berselang seli
6. Bakar suhu 160 dalam 40-45minit hingga masak. 

Ok. Senang je kan?

Selamat mencuba!!



Resepi Kek Marble
Adunan Marble Cake
Kek Marble Cantik

02 May 2015

Shaklee 100 years Anniversary | FREE VITALEA jika Daftar Jadi Ahli

Woow!! Sudah 100 tahun rupanya usia Shaklee Vitalea ni..

Asalnya nama "vitamin" adalah dari "vita-minerals" <<-- nama Vitalea sekarang.. Shaklee adalah pelopor supplemen pertama di dunia.

Anda masih lagi was-was dengan produk Shaklee? 

Shaklee ada team R&D dan melaburkan sebanyak RM800 juta @ USD250 juta hanya untuk ujian klinikal..

APA YANG BEST BULAN ANNIVERSARY NI?

Shaklee berbesar hati memberikan SEBOTOL VITALEA SECARA PERCUMA (bernilai Rm88.75) kepada anda yang DAFTAR JADI AHLI SHAKLEE ( dengan sebarang pembelian serendah Rm27 sahaja) pada bulan Mei 2015 ni.

Jom register beramai - ramai..!!

Share it