23 February 2014

IMPIAN ATAU ANGAN - ANGAN?


IMPIAN ATAU HANYA ANGAN - ANGAN?


 
angan-angan mat jenin
angan-angan mat jenin


YES! Ramai yang berangan nak itu, nak ini..nak kaya, nak berjaya.. samalah juga dengan saya. Berangan je lebih kan..orang dulu-dulu panggil, angan2 mat jenin. TUKAR YANG NEGATIF KEPADA YANG LEBIH POSITIF. Sentiasa latih diri untuk berfikiran positif.

Apa kata kita tukar angan-angan tu sebagai IMPIAN kita. Dan jadikan Impian kita tu sebagai CABARAN! Yes, cabaran yang buat kita scary sangat..takut kalau tak tercapai. Saya buat dalam VISIUL...betul ke ek eja nya tu? haha...Impian yang kita boleh nampak, kita tengok tiap2 hari. Bangun tidur, tengok papan vision kita, sbelum tidur tengok lagi.. Bawa dalam mimpi pun tak pe. Dalam tak sedar, kita menggerakkan otak kanan kita. 

Tetapi impian haruslah seiring dengan USAHA dan DOA. Berdoalah banyak-banyak.. Allah suka orang yang meminta-minta, merayu-rayu dengan bersungguh-sungguh pada DIA. Cepat atau lambat itu urusan DIA. Kalau lambat, anggaplah DIA sedang merancang sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita rancang.

Banyakkan memberi.. Beri 1 ALLAH gandakan dengan 10 ganjaran. Sedekah menjadikan kita kaya. Kaya harta, kaya budi. Ia membentuk IKHLAS dalam diri. Jangan dilupa ibu ayah kita, jangan lupa berzakat. Bantu orang lain, Allah bantu kita.

Dan jangan lupa perkara wajib. SOLAT. Solat awal waktu. Adakan masa untuk DIA, In shaa Allah, DIA adakan masa untuk kita walau kita sibuk, sesibuk mana pun. Dhuha, kalau boleh setiap hari. Kalau tak sempat, cukuplah kita baca DOA DHUHA. TAHAJUD, SOLAT HAJAT...kalau mampu buat setiap hari. Kalau tidak, boleh cuba seminggu sekali. Memang kita rasa berat, tapi kalau dah biasa ia jadi kebiasaan.. 

Inilah RAHSIA ORANG-ORANG KAYA BERJAYA! Follow apa orang berjaya buat, In shaa Allah kita akan jadi seperti mereka, atau mungkin lebih baik lagi dari mereka? Siapa tahu kan.. 

Yang penting, niat kita perlulah betul. Jadikan insan yang kaya berjaya dunia akhirat. Bantu orang-orang yang susah, bantu ibu ayah, bantu keluarga yang lain... KALAU AKU KAYA........Tulis, tampal, visiul kan... tulis taget bila anda nak dapatkan impian anda itu...

D - DOA
U - USAHA
I - INFAQ
T - TAWAKAL


IMPIAN ATAU ANGAN - ANGAN

VISION BOARD SAYA


Mari berimpian. Segan malu sebenarnya..takut pun ye bila tengok taget tu kan? boleh ke aku dapat, boleh ke aku capai semua ni? Buang semua tu, beritahu suami kita, atau isteri kita..beritahu mak ayah kita.. minta restu dan doa mereka.. In shaa Allah, nak berjaya perlu segunung air mata, perlu banyak berkorban..korban masa tidur kita, korban masa enjoy kita.. Ambil masa 3 tahun untuk semua tu,.buat dengan bersungguh2.

KITA PASTI BERJAYA!

*catatan untuk diri sendiri, perkongsian bersama untuk kita amalkan*

SEMOGA BERMANFAAT, in shaa Allah..


JUTAWAN MUSLIMAH,
~KAYA BERJAYA~
- NOR FAHIDAYU MASRAN -

22 February 2014

KENAPA SETIAP BUAH & SAYUR ADA LABEL PELEKAT?

Korang perasan tak?

Kenapa setiap buah-buahan & sayur-sayuran dilekatkan pelekat seperti di dalam gambar.


KENAPA SETIAP BUAH & SAYUR ADA LABEL PELEKAT?
KENAPA SETIAP BUAH & SAYUR ADA LABEL PELEKAT?

Apa maksud nombor yang ada di pelekat itu?
 
Ni adalah perkara asas yang perlu korang tahu apabila membaca label :

1) Jika hanya ada 4 digit nombor pada PLU?
>>bermakna buah tersebut ditanam secara konvensional @ tradisional, dengan penggunaan racun serangga. So.. please make sure, buah-buahan atau sayuran dicuci bersih sebelum dimakan. 4 digit terakhir kod PLU hanyalah penerangan mengenai jenis buah atau sayur. Sebagai contoh, semua jenis pisang akan dilabelkan dengan kod 4011.

2) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU dan nombor itu bermula dengan “8?
>>ini bermakna produk itu adalah produk GMO, sudah diubah secara genetik (Genetically Modified Organisms). Sebagai contoh, pisang yang mempunyai kod 84011 adalah pisang GMO.

3) Jika ada 5 digit nombor pada kod PLU dan nombor bermula dengan “9?
>>itu bermakna produk itu ditanam secara organik (tanpa racun serangga dan bukan GMO) jadi ia lebih selamat dimakan.. Sebagai contoh pisang organik, kodnya adalah 94011.

Selamat membelek pelekat!! hihiii....


credit : Salbiah Ismail


*****
pilihlah yang selamat.. tapi zaman sekarang ni kita tak boleh nak elak dengan benda2 macam ni. Nak tak nak, kena ambil juga. Kita perlukan makanan yang seimbang seperti di dalam piramid makanan.

pssttt...sebab itulah kita perlukan makanan tambahan atau supplemen untuk tampung kekurangan nutrisi dalam tubuh kita. Sebab makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran sekarang ni kebanyakkannya telah di ubahsuai genetiknya. Nak tak nak kena ambil juga walau hanya sekadar MULTIVITAMIN je..  

CARA MEMBUAT PERANGKAP DAN BUNUH NYAMUK

Ohh..banyaknya kes denggi sekarang ni ya. Fongging di buat sana sini..

Tahukah anda apa punca nyamuk banyak membiak? Salah satu puncanya adalah kerana perubahan musim panas ke sejuk atau sebaliknya, dimana terdapat air bersih tergenang yang menjadi tempat nyamuk berkembang biak.

Sekarang ni KL tengah panas membahang kan? Sebulan yang lalu hujan dan menyebabkan banyak daerah di landa banjir. Inilah yang menjadi punca nyamuk mudah membiak. Perubahan musim. 

Banyak lagi punca dan penyebab nyamuk membiak ni.. tapi kalau nyamuk aedes ni suka kat tempat air yang bersih jer. pandai dia kan...hihii..


Ok jom, nak tunjuk cara buat perangkap nyamuk pulak! Murah dan mudah nak buat..ni versi genius sikit, kasi bunuh itu nyamuk..hihii..


CARA MEMBUAT PERANGKAP & BUNUH NYAMUK 

(BUATAN GENIUS)

Bunuh nyamuk di sekitar rumah versi genius. Cubalah.

Bahan-bahan :

• 200 ml air
• 50 gram gula merah
• 1 gram ragi
• botol plastik saiz besar
 

CARA BUAT PERANGKAP DAN BUNUH NYAMUK MURAH
PERANGKAP DAN BUNUH NYAMUK


Langkah-langkah:

1. Potong botol plastik ditengah-tengah. Simpan bahagian atas/mulut botol.

2. Campur gula merah dengan air panas. Biarkan hingga sejuk kemudian tuangkan ke dalam potongan bawah botol.

3. Masukkan ragi. Tidak perlu dikacau. Tujuannya untuk menghasilkan karbon-dioksida.

4. Masukkan potongan botol bagian atas sebelum ini dengan posisi terbalik seperti corong.

5. Lilit keliling botol dengan tape hitam atau kain, bukan di bahagian atas botol dan letakkan di bahagian sudut rumah.


Dalam dua minggu, anda akan melihat sejumlah besar nyamuk yang mati di dalam botol.

Selamat mencuba.!

Kredit page https://www.facebook.com/MBIMALAYSIA

21 February 2014

SET KULIT SHAKLEE, PULIHKAN KULIT KUSAM DAN BERPARUT

KULIT ANDA KUSAM DAN BERPARUT?

Siapa ada masalah seperti tersebut di atas? Pasti ramai kan? Sebab saya juga punya masalah yang sama. Memang sangat tak best! 

Semua orang mengimpikan kulit yang sihat, tidak kusam, tidak berminyak, tidak pucat dan tidak berjerawat bukan? Tak kira lelaki atau perempuan, pasti semua nak kulit yang cantik, barulah nampak CUN & HENSEM kan?

Nak hilangkan parut-parut jerawat, bekas-bekas hitam tak? Berikanlah nutrien dan air yang cukup untuk kulit anda!

Anda tak perlu beli tiap-tiap bulan. Memang berbaloi, memang selamat & TERBUKTI BERKESAN!

SETIAP BOTOL BERTAHAN DARI 4 HINGGA 6 BULAN OK!





SET KULIT SHAKLEE PULIHKAN KULIT KUSAM DAN BERPARUT
SET KULIT SHAKLEE - SHAKLEE BASIC SKINCARE SET


SET D : SHAKLEE BASIC SKIN CARE

 
SHAKLEE VITA E COMPLEX :

• Antioksidan & vitamin larut lemak untuk membuang radikal bebas dari serata tubuh
• Memperbaiki parut, struktur kulit & mengurangkan kesan kedut serta garis halus
• Memberikan tone kulit yang sekata di wajah
• Melindungi kulit dari sinar uv yang & melembapkan kulit

SHAKLEE B-COMPLEX :

• Memperbaiki dan melancarkan peredaran darah
• Peredaran darah yang baik memberi kesan GLOWING/kemerah2an di wajah dan menaikkan seri muka. Wow!
• Anti stress / kemurungan penyebab timbul jerawat
• Melindungi kulit seluruh tubuh dari sinar uv yang menyebabkan timbulnya JERAGAT.

SHAKLEE VITA C PLUS (Sunstained Released)

• Membekalkan vitamin C yang cukup pada tubuh setiap jam.
• Membantu & menggalakkan/ merangsang pembentukkan kolagen kulit
• Membantu memberi kecerahan pada kulit
• Memperbaiki & memulihkan luka jerawat/kulit yang rosak dengan cepat

♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧
♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧ 


Optional :
Anda adalah digalakkan mengambil Energizing Soy Isolat Protien #ESP sekali bagi memulihkan struktur kulit, menggantikan sel lama kepada sel baru yang sihat dalam 21 hari, mencerahkan serta menganjalkan kulit. Sel kulit menjadi lebih baik, sihat dan parut-parut hitam cepat hilang. 




BACA -->> KENAPA SAYA JATUH CINTA DENGAN SHAKLEE ESP?
♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧♧
 

 TESTIMONI 1 - SET KULIT SHAKLEE :



TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE
TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE



TESTIMONI 2 - SET KULIT SHAKLEE [GAMBAR BAWAH]

testimoni sendiri...sy xda mslh jerawat n juz nk sharing b4 ni sy cuma ada mslh kulit xbrapa nk cerah .. N skarang after 3 weeks minum esp + Set D (dh 2bln) now Alhamdulillah kulit dh cerah n bila sunburn pn xla seteruk sblm ni yg sgt rentung.. Dan masa yg sama badan jd lebih bertenaga... Thanks Shaklee
Sharing is caring..

Pn. Nasreeni Ab Manap 

 
TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE
TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE






PENGEDAR SHAKLEE SEKITAR BANDAR BARU SENTUL, MINI UTC SENTUL & HOSPITAL TAWAKAL, KUALA LUMPUR

SID : 882771



NAK CUBA ? NAK KULIT CANTIK BERSERI DAN TIDAK KUSAM ?

CARA ORDER :

》PM di FB admin : https://www.facebook.com/messages/new


> PAGE ADMIN : PRETTY HEALTHY VITAMIN'S SHOPPE


》 SMS | WHATSAPP KE 0162853148



PENGEDAR SHAKLEE SEKITAR BANDAR BARU SENTUL, MINI UTC SENTUL & HOSPITAL TAWAKAL, KUALA LUMPUR


_______________________________________________________________________________
PERCUMA KONSULTASI, TIPS & MASKER DENGAN SETIAP PEMBELIAN DARIPADA KAMI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 February 2014

VITAMIN E & SELENIUM TINGKATKAN KESUBURAN DAN KUALITI SPERMA

Vitamin E adalah antioksidan larut lemak yang paling utama dalam tubuh kita. Ia menjaga lemak politaktepi yang sangat sensitif dalam membaran sel, dalam darah dan serata tubuh kita

(vitamin larut lemak adalah vitamin A, D, E & K)

Vitamin E bukan sahaja baik untuk kesihatan kulit dan jantung malah  ia juga mampu meningkatkan kesuburan lelaki. Tahukah anda?


FUNGSI UTAMA VITAMIN E SHAKLEE
FUNGSI UTAMA VITAMIN E

VITAMIN E sangat bagus di ambil oleh orang lelaki terutama yang mempunyai masalah kesuburan dan sukar untuk hamil. Bukan sang isteri je ye nak kena usaha, tetapi suami juga perlu berusaha untuk meningkatkan kadar kehamilan isteri. Masalah kesuburan lelaki dapat ditingkatkan dengan pengambilan Vitamin E dan Selenium yang cukup secara konsisten setiap hari. Ia meningkatkan kualiti sperma yang dihasilkan. Sperma yang tidak berkualiti sukar untuk bercantum dengan ovum semasa waktu subur dan ini menyebabkan kehamilan tidak terjadi.


Antara Manfaat Vitamin E & Selenium terhadap kesuburan Lelaki adalah :

Vitamin E dapat mempertingkatkan kemampuan reproduktif. Kajian pada tahun 1924, mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Orang lelaki yang mengambil 600IU  -  800IU vitamin E sehari dapat meningkatkan kiraan sperma mereka.

Vitamin E juga dapat meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih di dalam darah dan tubuh.

Kiranya Vitamin E ni macam ubat kuat jugalah ye! ehee..ubat kuat yang selamat & berkesan..


ADAKAH ANDA MENGAMBIL VITAMIN E YANG CUKUP?


Untuk 400IU vitamin E, anda perlu mengambil makanan berikut untuk sel-sel yang sihat, melawan radikal bebas : 1kg biji gandum, 500ml minyak safflower, 8kg bayam & 500gm badam.


SELENIUM - SUPPLEMEN VITAMIN E PADA LELAKI TIDAK SUBUR

- KESAN KE ATAS PARAMETER AIR MANI DAN KADAR KEHAMILAN -

Journal - International Journal of General Medicine
Authors : Mohammad K MOslemi, Samaneh Tavanbakhsh
Published date : January 2011 Volume 2011:4 Pages : 99-104


Kajian ini melibatkan 690 lelaki tidak subur dengan idiopathic astgenoteratospermia yang menerima tambahan harian Selenium (200ug) dalam kombinasi dengan Vitamin E (400IU) untuk sekurang2nya 100hari

Pecahan hasil kajian

37% -  Tiada Respon

11% -  Kehamilan Spontan

52% - MUTU SPERMA LEBIH BAIK


KESIMPULAN : Tambahan Selenium dan Vitamin E mampu meningkatkan kualiti sperma dan mempunyai kesan bermanfaat dan perlindungan, terutamanya motilitas sperma.


SHAKLEE VITAMIN E & SELENIUM
SHAKLEE VITA E COMPLEX


Order sekarang untuk bekalan optimum Vitamin E - 400 IU!



*NAK BEST LAGI? ADD BERSAMA SHAKLEE ZINK COMPLEX*


CALL | SMS | WHATSAPP
0162853148
COD : SEKITAR BANDAR BARU SENTUL, MINI UTC SENTUL 
TAWAKAL HOSPITAL

10 February 2014

SET KULIT SHAKLEE HARGA BAJET DAN MURAH

Hai semua! Hari nak share tentang SET KULIT SHAKLEE PADA HARGA BAJET DAN MURAH UNTUK DIMILIKI.

Terlalu banyak suplemen dan produk untuk kulit di pasaran sekarang ni kan tapi harga juga boleh tahanlah kan...

Apa kata cuba Set Kulit Shaklee yang sangat bajet dan basic untuk kulit yang cantik pada harga murah? 

Bukan dapat kulit cantik je tapi in shaa Allah boleh kurangkan berat badan juga tau... haa. best kan?

TESTIMONI ESP SHAKLEE
KENYANG BILA AMBIL ESP

Jom baca kisah mak saudara saya ni...dia ni memang alah pada produk yang ada unsur marin...tersalah ambil je mesti kulit akan melepuh / melecur kat muka...

************************ 



testimoni set kulit shaklee bajet murah
GAMBAR SEBELUM


testimoni set kulit shaklee bajet murah
GAMBAR SELEPAS
Dulu kulit mesti melecur bila tersalah ambil supplemen..

Melecur hanya di satu tempat sahaja di wajah..gatal..kesan lecuran tersebut pasti meninggalkan kesan parut hitam & ambil masa lebih sebulan untuk hilang..

Tapi kini, saya gembira selepas ambil Esp & Vitamin E Shaklee setiap hari! Saya suke, saya suke!!

Parut tiada..bengkak merah menghilang...perut rasa kenyang je dengan ESP..makan nasi pun tak habis.. lepas ni nak tengok berat turun tak sebab baru ambil ESP dalam seminggu je..

Shaklee memang bestlah! 
- Idda, Batu Pahat, Johor- 0126760400





**********
TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE HARGA BAJET
TESTIMONI SET KULIT SHAKLEE


MANFAAT ESP DAN VITAMIN E SHAKLEE 


ESP - Sumber protin yang perlu untuk sel kulit. Kuit yang mati perlu dibuang dan diganti dengan yang baru. rotin adalah makanan sel. Sel yang sihat menghasilkan kulit yang lebih cerah, sekata, anjal dan lembap. Esp Shaklee juga membantu memulihkan luka dengan cepat.


Vitamin E - Baik untuk jantung. Sumber antioksida yang kuat bagi melawan radikal bebas. Pengambilan Vitamin E Shaklee secara konsisten membantu mencantikkan, & melembapkan kulit. Vitamin E juga membantu merawat luka agar pulih dengan cepat tanpa meningkalkan parut.

********************************************************************
Haaa...anda rasa macamana? Nak cuba tak? 

Nak Kulit Cantik tak?

Esp & Vita E Complex membantu.. 


SID : 882771


SMS | WASAP 0162853148 
untuk respon cepat.

SHAKLEE COD AREA - SEKITAR BANDAR BARU SENTUL, MINI UTC SENTUL, TAWAKAL HOSPITAL, RESTORAN HASLAM JALAN PAHANG 

Konsultasi PERCUMA  & tips2 bermasker dengan vitamin shaklee secara berterusan dengan setiap pembelian dari kami

*psstt...harga konsultasi lebih mahal dari harga vitamin tau..jadi jangan tersalah beli ye!

07 February 2014

SHAKLEE VITALEA MULTIVITAMIN LENGKAP & TERBAIK

Hai...assalamualaikum semua...

ok! Just info u olls semua...bulan Februari 2014 ni Shaklee Offer Vitalea beli 6 botol percuma sebotol lagi Vitalea.... haa...harga berbaloi2 ok.. sebotol Vitalea berharga RM88.75. Kalau beli 6 botol, dapat percuma sebotol lagi...kan berbaloi tu...korang boleh beli share2 dgn kwn2 atau family korang...sebotol vitalea tu ada 120 biji..banyak kan?

Vita-Lea Shaklee ni adalah Vitamin & Mineral yang pertama sekali dicipta di dunia tau! Asal nama Vita-Lea adalah Vitalize-Minerals dan disingkatkan sebutannya menjadi Vita-Min dan digunakan hingga sekarang. Haa....asalnya nama Vitamin adalah daripada Shaklee tau!


Vitalea adalah mutilvitamin terbaik kerana ia adalah tablet multivitamin yang terpantas terlarut di dalam air dan tubuh manusia. 

Vitalea lengkap dengan 30 nutrisi harian lengkap yang di ekstrak daripada buah & sayu2an, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana yang disarankan oleh RDA



Kajian klinikal mendapati mereka yang mengambil Vitalea selama setahun , dapat mengurangkan 65% risiko jatuh sakit! so, Vitalea ni sangat2lah penting dan bagus diambil bagi anda yang tak suka telan pil banyak2 dan bagi anda yang baru nak berjinak2 dengan pengambilan Supplemen bg menampung keperluan Nutrisi tubuh anda!

Manfaat Utama Shaklee Vitalea



 - penambah tenaga segera
 - pelengkap nutrisi
 - keupayaan sistem produktif untuk pembesaran remaja & kanak2
 - membantu dalam stimulasi metabolisme & melambatkan proses penuaan
 - menyediakan asas nutrisi penting untuk tubuh
 - melindungi fungsi buah pinggang, jantung & hati




 JOM DAPATKAN SEBOTOL VITALEA PADA HARGA PROMOSI SEKARANG!

HUBUNGI SAYA UTK INFO LANJUT
 0162853148 SMS | WHATSAPP

 SHAKLEE ID : 882771

 COD AREA : BANDAR BARU SENTUL
































05 February 2014

TEKNIK TINGKATKAN TRAFIK BLOG

Trafik mencanak. Majoriti blogger inginkan trafik yang tinggi ke blog mereka. Umum mengetahui trafik yang tinggi memberi 1001 kebaikan kepada sesebuah blog, antaranya blog anda mudah dikenali ramai a.k.a famous, mendapat tawaran pengiklanan, menjana pendapatan dan sebagainya. Lihatlah betapa pentingnya trafik kepada blog. Trafik atau pengunjung blog boleh diibaratkan bagai aur dengan tebing maknanya trafik dengan blog saling bantu membantu. Dalam konsep sains boleh juga diberi gelaran mutualism. Tidak salah menganologikan mutualism dengan blog kerana konsepnya hampir sama dengan dunia blog.

Sebelum itu mutualism bermaksud saling bantu antara satu sama lain atau saling memerlukan antara kedua-dua pihak. Contohnya trafik+blog=blog terkenal. Trafik membantu blog meningkatkan jenama sesebuah blog itu namun disebalik itu juga trafik juga mendapat kelebihan tersendiri iaitu satu info yang baru dari sesebuah blog. Begitu juga dengan blog yang memerlukan trafik kerana tanpa trafik atau pengunjung,blog tidak akan wujud. Oleh itu trafik & blog saling memerlukan antara satu sama lain.

Selesai sudah membincangkan bab trafik tadi dan berbalik kepada tajuk entri kali ini iaitu 4 langkah meninggkatkan trafik. Jadi amat wajar saya membahaskan kepentingan trafik terhadap sesebuah blog pada mukadimah tadi. Trafik nak tinggi tapi mesti ada cara. Tidak semua perkara yang kita ingin perolehi dengan mudah. Walaupun tidak mudah tetapi dengan usaha yang relevan serta istiqamah insya’allah kita akan berjaya melakukan sesuatu perkara. Jadi, jika inginkan trafik , perlukan usaha yang kukuh & konsisten. Bagaimanakah caranya?

************************************************************************************************************

4 LANGKAH UNTUK TINGKATKAN TRAFIK BLOG

Hanya 4 langkah sahaja untuk meningkatkan trafik atau jumlah pengunjung blog anda? Serius-kah? Ya, anda perlukan strategi mudah yang pastinya akan meningkatkan trafik blog anda dan membuat blog anda memecahkan 1,000 pageviews harian. Malah teknik masih boleh digunakan lagi pada blog yang sudah mencapai 1K pageviews harian.Apa yang penting anda perlu mempraktikan 4 langkah ini setiap hari.

LANGKAH PERTAMA : Entri Killer/ Killer Articles 

 

Killer article bukan bermaksud entri  yang memaparkan berita jenayah. Tetapi ini adalah teknik untuk menulis killer article. Kenapa dinamakan killer article? Mudah saja jawapannya, lihatlah setiap pembunuh yang dilakukan mesti mempunyai strategi yang kukuh agar bukti tidak dijumpai sama macam cerita Detective Conan.

Kembali pada subheading iaitu Killer Articles. Anda hendaklah menggunakan kekuatan otak kanan dan kiri semasa menulis sesutu entri. Jika boleh gunalah se-maksimum yang boleh agar idea yang bernas dapat disampaikan dalam entri tersebut. Anda perlu mempunyai matlamat tersendiri contohnya jika anda ingin post entri seminggu sekali, jadi pastikan anda mampu melakukannya. Ini penting bagi pengunjung tidak boring untuk melawat blog anda. Adakah apa yang aku sampaikan ini dipanggil Killer Articles??  Jawapannya tidak, kerana ini hanya asas yang perlu dilakukan sebeum anda menulis Killer Articles.


Idea Untuk Menulis Killer Articles:

  • Kumpulkan semua sumber maklumat yang anda inginkan
  • Membuat tutorial yang berguna kepada orang ramai
  • menyelesaikan sesuatu masalah yang pengunjung selalu cari contoh “masalah entri lambat terindeks oleh enjin carian”.
  • menulis analisis yang mendalam mengenai topik yang mana orang ramai hanya bercakap pandang serius seperti kesan zina.
Percaya atau tidak jika anda mengaplikasinya idea ini semasa menulis entri insya’allah entri anda adalah Killer Articles.

Kesan:

Apabila pengunjung datang ke blog anda dan memjumpai Entri pembunuh anda (Killer Articles), pengunjung tersebut pasti akan memberi tindak balas yang positif terhadap blog anda. Secara tidak langsung mereka akan boorkmark blog anda atau share di laman sosial yang lain. Maka blog anda mudah dikenali ramai dan trafik akan terus meningkat. Itulah kehebatan menggunakan idea Killer Articles. 

Social
BINA RANGKAIAN


LANGKAH KEDUA: BINA RANGKAIAN

Rangkaian atau jaringan sangat penting terutamanya bagi newbie. Hal ini demikian kerana, blog anda masih segar lagi dan tidak dikenali ramai. Jadi dengan rangkaian ini dapat membantu dalam mempromosikan blog anda. Bagaimanakah cara untuk bina rangkaian?
  • Rajinkan diri dengan komen di blog orang lain
  • Semasa menulis entri digalakkan membuat pautan link ke blogger lain.
  • Berinteraksi dengan empunya blog yang lebih otai melalui emel, IM atau Twitter.
Ingat bahawa matlamat anda adalah untuk membina hubungan yang ikhlas, jadi jangan sesekali berpendapat yang bloger lain itu dapat membantu mempromosi blog anda jika anda tidak membina hubungan dengan ikhlas.
Promosi


LANGKAH KETIGA: PROMOSI BLOG

Langkah pertama tadi adalah Killer Articles. Penat-penat menaip killer Articles jadi anda mesti mempromosinya agar orang lain tahu akan kewujudan Killer Articles itu. Cara-cara mudah untuk mempromosi  blog anda:-
  • Ping Blog Di Laman Social Bookmarking
  • Ping Blog Di Blog Direktori
  • Promosi blog anda di forum tertentu
Sebenarnya masih banyak lagi cara yang boleh dibuat untuk mempromosikan blog anda. Tahukah anda mempromosi blog boleh menigkatkan lagi peluang untuk entri anda diindeks oleh enjin carian. Jadi tidak sia-sia mempromosi blog.


LANGKAH KEEMPAT: NORMAL ENTRI


Blog tidak boleh hidup dengan Killer Articles saja. Pembaca akan berasa jemu kerana asyik membaca entri yang sama saja.  Oleh yang demikian, anda perlulah memaparkan entri-entri yang lain juga dalam blog anda agar pembaca tidak akan berasa boring. Contohnya isu semasa, fakta menarik atau yang bersesuaian dengan niche blog anda.

Tambahan, anda boleh membahagi hari iaitu seminggu sekali pasti anda akan update Killer Article dan pada hari yang lain anda update la entri apa yang anda gemar. Walaupun Killer article adalah penting untuk mempromosikan blog anda tetapi, perlu diingatkan yang pembaca setiap pengunjung mempunyai cita-rasa yang berlainan. Oleh sebab itu, kepelbagaian kandungan entri sangat penting untuk mengekalkan trafik blog.

Sekian. 
 ******************

PNEUMONIA DAN CARA MERAWAT JANGKITAN KUMAN DALAM PARU-PARU DENGAN BERKESAN

Paru-paru adalah organ penting untuk fungsi pernafasan manusia. Manusia bernafas sekurang-kurangnya 20 ribu kali dalam sehari dan bekerja...