FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

19 May 2014

MEAL SHAKES SHAKLEE TAK SESUAI UNTUK ANAK?

Kenapa Meal Shakes tak sesuai untuk anak - anak? Biasa,.. Shaklee kalau buat promo bulanan pasti ada isu yang akan timbul. Macam sebelum ni isu soya, isu halal dan macam-macam lagilah...


Meal Shakes Shaklee adalah tidak sesuai untuk bayi di bawah umur setahun, bukan Meal Shakes je tau, tapi bagi apa-apa jenis ubat atau supplemen juga tidak ada yang sesuai untuk bayi bawah umur setahun,  dan bagi anak-anak yang alergik pada susu lembu.


ohh...bagaimana pula dengan isu Maltodextrin dalam Meal Shakes?


Isu 1: Dalam Meal Shakes Shaklee ada Maltodextrin


Apa ke bendanya Maltodextrin ni? Saya pun nak tahu jugakla kan.. Namanya pun dah menggambarkan bunyi bahan kimia di situ... Dengan bantuan Pakcik Google, di sini saya kongsikan serba sedikit maklumat yang saya perolehi..


Maltodextrin merupakan bahan perasa/penambah yang biasa digunakan... Ia merupakan karbohidrat yang MUDAH DIHADAM yang diperbuat dari BERAS, JAGUNG ataupun dari KANJI KENTANG (juga boleh didapati dari barli atau gandum).. 


Nah, Maltodextrin itu sendiri dibuat dari bahan semulajadi dan bukannya dari bahan kimia walaupun terdapat proses penghasilannya... Ia merupakan bahan yang selamat yang digunakan sebagai pemekat atau "fillied" dalam pemprosesan makanan.


Maltodextrin mempunyai glycemic index yang tinggi... Ia menukarkan karbohidrat yang kompleks kepada glucose dan dicerna dengan cepat.. Dan disebabkan proses inilah yang membantu untuk menambahkan berat badan seseorang... 


psstt...dalam Choco Oat yang tengah femes sekarang ni pun ada Maltodextrin tau! Tak caya? beleklah nanti kandungannya ye... haa....jelas di sini, apa pun yang kita makan, haruslah bersederhana, bukan melantak sehari habis sepeket besar choco oat tu ye...memang sedap! haha...



Isu 2 : Kandungan gula dalam Meal Shakes Shaklee


 

Seperti yang tertera, jumlah pengambilan gula (sugar) utk 100 g adalah sebanyak 47.1 g... Dan kita lihat bagaimana Shaklee hanya menyarankan pengambilan sebanyak 34g (6 - 9 sudu teh) sehari...
 


apapun ada sukatan tertentu buat anak - anak.. sila minta konsultasi yang betul dari pengedar anda.


TESTIMONI MEAL SHAKES SHAKLEE

[ klik pada gambar untuk gambar yang lebih jelas ]

testimoni meal shakes shaklee
testimoni meal shakes shaklee

testimoni meal shakes shaklee
testimoni meal shakes shaklee

testimoni meal shakes shaklee
testimoni meal shakes shaklee

  
Anda rasa bagaimana?  Masih beranggapan Meal Shake Shaklee tidak sesuai untuk anak anda? Atau anda rasa ia sangat sesuai untuk supplemen tambahan anak -anak? Anda yang tentukan!


Buat pesanan anda dengan Sms atau whatsapp ke :

0162853148


Pengedar Shaklee Malaysia
Pengedar Shaklee sekitar Bandar Baru Sentul
Hospital Tawakal, Jalan Pekeliling, Dato' Senu dan Mini UTC Sentul
 
[ i-Reach Group ]
SID : 882771

Share it