FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

21 February 2013

VITAMIN BUAT IBU MENYUSU KEKAL CERGAS BERTENAGA DAN MANTAP!

Saya sering mendapat mesej dari ibu-ibu menyusu bertanyakan macamana nak bagi susu jadi banyak. Ibu-ibu merungut tiada susu, susu tak keluar, susu tak de lepas habis pantang.. Seharusnya, tiada alasan kalau kita benar-benar nak berikan susu ibu untuk bayi kita. Sebab hanya susu ibu makanan untuk bayi, bukan nestum atau air masak ye!

KEWAJIPAN PENYUSUAN SUSU IBU
Persoalannya, apakah benar dengan pengambilan vitamin ibu menyusu boleh buat susu jadi banyak? Ya, tepuk dada tanya badan.. 

Ibu menyusu perlu makan makanan seimbang dan minum air secukupnya @ setiap 25kg berat badan bersamaan 1 liter air, tetapi ibu menyusu perlu banyak minum air dari biasa. Perlu juga di aplikasikan konsep ‘Supply n Demand’. Kenapa? Sebab kalau tak di pam,macamana susu nak keluar..kalau tak demand pula, macamana susu ibu nak jadi banyak kan? So, ‘supply n demand’ is perkara wajib yang harus di disiplinkan dan dijadualkan setiap hari ye. Kalau tak nak buat, saya tak syorkan anda ambil vitamin!

Sekarang ni ramai ibu-ibu menyusu adalah dikalangan ibu-ibu yang bekerjaya. Surirumah tak perlu dibahas,tak pam pun takpe sebab baby ada depan mata, DF je terus. Dapatkah ibu-ibu makan makanan seimbang mengikut piramid makanan yang disarankan? Sudah tentu tidak bukan? Sebab saya pun sama...wink wiinkk ^-^.. Faktor kerja yang sibuk, persekitaran, dan suka makan junk food, fastfood membuatkan kita tidak dapat cukupkan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh. 

Atas sebab inilah, kita perlu isi kerompongan nutrisi-nutrisi tersebut dengan mengambil vitamin agar ia tidak mendatangkan kesan buruk pada kesihatan tubuh ibu-ibu menyusu ye..

Disini saya senaraikan antara 7 sebab dan punca badan cepat letih, lesu dan penat :-

 
1)   Ibu tidak cukup tidur (7-8 jam sehari) kerana bayi kerap menangis dan berjaga malam

2) Kurang bertenaga, tidak cukup rehat kerana melayang karenah anak2, suami, kerja2 ofis..dll
 
3) Tidak ambil sarapan pagi – sarapan pagi ni penting ye untuk beri tubuh tenaga yang cukup dan tingkatkan metabolisme badan

4)  Kurang darah @ anemia – kekurangan darah @ tekanan darah rendah menyebabkan tubuh cepat penat, pening dan mudah pitam

5) Tekanan emosi – faktor kesibukan urusan rumahtangga dan tempat kerja buat badan mudah sangat berasa letih. Tekanan juga menyebabkan pengaliran susu jadi tidak lancar, susu pun segan-segan je nak keluar

6) Terlalu banyak minum minuman berkafein – minuman berkafein menghalang penyerapan vitamin-vitamin dari makanan yang diambil

7) Dehidrasi – kurangnya minum air menyebabkan tubuh cepat terhidrat dan susu juga jadi kurang.

 

TIPS MERANGSANG PAYUDARA

Saya kongsikan sikit tips untuk rangsang pengaliran susu ibu disini.
  1. Lakukan urutan payudara disekitar ‘breast’ menggunakan jari (klik sini untuk cara2nya)
  2. Gentel ‘nipple’ untuk ransang LDR ( Let Down Reflex )
  3. Relax dan tenangkan fikiran sambil suakan mulut bayi ke breast anda dan biarkan bayi hisap dengan sendirinya
  4. Teruskan usaha untuk susukan si jantung hati anda sehingga berjaya dan jangan mudah give-up. Untuk tips penyusuan, klik sini.

CABARAN DALAM PENYUSUAN

 
Sudah tentu banyak cabarannya kan. Nak buat perkara baik, sudah pasti ada banyak cabaran dan rintangan terbentang dihadapan.. Ini adalah diantaranya....

  • Masalah tiada sokongan dari suami / ahli keluarga malahan lingkungan komuniti juga
  • Mental dan hati kena kuat, kental dalami ilmu penyusuan, sematkan ketat-ketat niat anda nak menyusukan anak sepenuhnya
  •  Stress / tekanan dari pelbagai sudut. Anak kuat menangis, suka mengempang, puting luka, jaundis dl
  • Penat, letih, lesu , tekanan darah rendah dll


PERLUKAH VITAMIN BUAT IBU MENYUSU ?


Kenali tubuh anda, anda pasti tau jawapannya. Adakah makanan yang anda ambil cukup fresh dan masih kekal vitaminnya? Adakah anda makan ikut sukatan Piramid Makanan dengan betul dan teratur? Dah dapat jawapan? Yes! Anda perlu Vitamin Ibu Menyusu bagi mengisi kekosongan2 nutrisi tersebut..


 
ADAKAH VITAMIN BOLEH TAMBAH SUSU IBU?
 
 
Ya, boleh sekiranya diaplikasikan dengan konsep ‘supply n demand’ disertai dengan minum air secukupnya. Anda bukan sahaja dapat banyakkan susu, malah anda juga dapat faedah2 yang lain..Badan jadi kekal cergas bertenaga, dapat kawal stress, badan pun jadi lebih mantap, berat badan dapat dikawal malah dapat turunkan berat juga..bonusnya? yayayaaaa..kulit ibu jadi lebih cantik, gebus, mulusss...abang sayang...ehee..oh lupaa...untuk baby comel pulak, kesihatan Insyaallah dapat kuatkan imun tubuh dan cegah dari serangan penyakit seperti alahan, batuk, demam @ selsema.

Akhirnya....pasti anda tersenyum sendiri sebab anda adalah SUPERMAK! SUPERWOMEN! SUPERSUPERB!! Boleh buat kerja rumah, kerja ofis, jaga anak2, jaga rumah, jaga suami, menyusu bayi lagi ...Yeahhh!! Kau lah RATU HATIKU...suami sentiasa pujiii....^____^

Hubungi saya untuk cadangan vitamin yang terbaik dan cara pengambilan vitamin yang betul untuk anda.. Konsultasi percuma dengan setiap pembelian dari saya. Sekiranya anda inginkan set bajet, blh juga terus hubungi saya di 016-2853148 - ayu 
 
Salam Kasih Sayang..


VITAMIN IBU MENYUSU
SET TRIPPLE M

19 February 2013

VITAMIN IBU MENYUSU DAN PANDANGAN DOKTOR MENGENAINYA

Bismillahirrahmanirrahimm..

Assalamualikum wbt.. mlm ni saya nak berkongsi tentang kepentingan vitamin buat ibu menyusu bagi mengelakkan masalah kekurangan nutrisi dalam tubuh, makanan seharian dan gaya hidup masakini.

Dibawah saya kongsikan pandangan seorang Doktor yang tidak menyokong keperluan vitamin buat ibu menyusu dan juga pandangan dari Mommy Lyna tentang keperluan vitamin buat ibu menyusu itu sendiri.
Ada tambahan sikit dari saya..hehe..nak jugak tambah-tambah..

jom baca..


*************************************************************************************************************

Doktor : Kandungan kalsium dlm breastmilk tidak berubah walaupun seorang ibu tidak mengambil sebarang calcium supplement dan tidak mengambil sumber makanan yg mengandungi banyak kalsium. Badan ini terlalu bijak dijadikan oleh Tuhan utk menghasilkan kalsium sendiri dlm susu ibu utk bekalan si bayi. Terdapat bbrp kajian juga telah membuktikan bahawa penganbilan supplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak menaikkan level kalsium dlm susu ibu.
 Mommy Lyna : Fakta di bawah saya ambil dari : http://kellymom.com/herbal/natural-treatments.html#calcium.

Doktor : Yang message saya suruh beli vitamin Bco utk naikkan kualiti susu ibu…maaf, saya berpegang kpd evidence-based, bukan pengalaman based. Vit B adalah vitamin larut air, maka mudah juga di serap kedalam susu ibu. Oleh itu, anda yg makan vit B akan mengalami perubahan warna susu ibu iaitu kekuningan dan nampak pekat, tapi sebenarnya yg masuk ke dalam susu ibu tu adalah vit B, malah sisa degradasinya juga.
Mommy Lyna : Riboflavin; salah satu elemen dalam B Complex, memberikan warna kepada susu ibu dan juga urin. Ia tidak menjadikan susu ibu lebih berkualiti; namun sokongan vitamin B tambahan memberikan ibu perasaan tenang dan mood yang baik, menambahkan rasa cinta pada anak tersayang, lalu mengaktifkan hormon oxytocin yang mengeluarkan susu dari badan. Pernah kan bila dalam keadaan stress, kita pam susu pun taknak keluar…  Soal susu pekat juga bergantung kepada pelbagai situasi seperti cuaca, waktu mengepam etc (Klik sini kalau nak tahu detail pasal keunikan susu ibu).


Doktor : Kajian juga membuktikan bahawa kualiti susu ibu yg tidak berbeza dgn ibu yg di negara maju, negara membangun, dan negara mundur dan miskin, maknanya antara ibu terlebih makan, makan ikut suka hati, atau memang tak cukup makan. Atas dasar ini jugalah terhasilnya Carta Pertumbuhan Kanak2 WHO (WHO growth chart) yg membuktikan anak2 yg disusui susu ibu dari pelbagai benua menghasilkan carta perkembangan yg sama, tidak ada beza. So, di manakah basis anda yg cuba msg saya itu mengatakan sbg susu yg terhasil dr ibu yg mengambil supplement yg anda jual akan mempunyai tahap perkembangan yg baik disebabkan supplement yg diambil diserap ke dalam susu ibu seterusnya disalurkan kpd bayi?
Mommy Lyna : Terlalu banyak milk booster dipasaran dan sebab yg Dr X ckp ni la saya kureng dengannya sehingga membuatkan saya terpaksa mengambil vitamin untuk ibu yg menyusu bagi membantu proses penyusuan. Jika anda amati statement saya ni pasti dpt bau perbezaan keperluan vitamin untuk ibu menyusu vs pemakanan untuk susu ibu. Ibu yang sihat & bertenaga membuatkan bayi juga lebih gumbira. Akibatnya, perkembangan positif.


Doktor : Sebelum kita terpengaruh dgn penjual supplement’s promotion, mari kita lihat diri kita, pertama tengok perut, ada lipatan spare tyre tak walaupun halus? Kedua, buat carta makanan harian anda, kaji apa yg anda makan dan berjumpa dgn pakar pemakanan, bukan penjual supplement….tentu anda dapati sebenarnya anda dah terlebih zat! Saya cabar anda berjumpa saya dan saya boleh quote nilai zat dlm mknn harian anda.
Mommy Lyna : Kita patut makan ikut carta pemakanan tp itu juga tak menjamin ketiadaan spare tyre, hehe. Ada orang kata nk buang spare tyre kena pakai korset, huhu. Walaupun saya lebih pentingkan senaman, tak salah langsung nak pakai korset sebab keperluan, preference & gaya hidup manusia ni tak sama. Banyak je doktor boroi :P

ya, kebanyakan dari kita tidak dapat penuhi piramid makanan tersebut. So, adalah lebih baik kita penuhinya dengan pengambilan vitamin bagi mengelakkan kesan2 buruk pada masa hadapan kan?


Doktor : sedarkah anda yg anda boleh sakit disebabkan terlebih vitamin dan garam galian? Kaji kandungan kalcium anda..calcium carbonate? Mahukah anda mengalami batu karang di kemudian hari? Adakah anda menjalankan senaman/exercise (bukan termasuk kerja rumah seharian ya) sebanyak minimum 3 kali seminggu selama minimum 30minit berpeluh setiap sesi? Kalau tak, berhati2 dgn calcium supplement anda kerana anda terdedah kpd risiko batu karang juga osteoporosis juga. Kalsium yg diambil dr tak kira sumber apa pun memerlukan aktiviti kecergasan di atas utk diserap dan disimpan kukuh dlm tulang….kalau tak, tulang anda akan menjadi umpama simen yg rapuh kelak. Sedarlah segera.
Mommy Lyna : That’s why saya sarankan OSTEMATRIX, kalsium Shaklee yang lengkap untuk pembinaan tulang yang kukuh! Terdiri calcium citrate, magnesium, vitamin D, boron dan segala macam mineral untuk pembinaan matriks tulang, bukan sekadar bina tulang. Best kan? Boleh baca tentang kalsium Shaklee (Ostematrix) di sini.  Ada jgk cerita tentang simen. Great minds think alike gitu! Hahak…


Doktor : Jgn cuba kelirukan ibu2 tentang kandungan kalsium dlm susu ibu dgn susu formula. Ya, memang betul kandungan kalsium dlm susu ibu lebih rendah dr yg terkandung dlm susu formula, TAPI telah dibuktikan bahawa penyerapan dan penerimaan kalsium dlm susu ibu oleh bayi adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi n mudah berbanding penyerapan kalsium dlm susu lembu, oleh itu susu ibu tetap tak dapat ditandingi. Namun kajian juga telah membuktikan bahawa penambahan pengambilan suplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak akan menambah kandungan kalsium dlm susu ibu yg dihasilkan krn Tuhan maha bijaksana dlm menentukan apa level terbaik utk seorang bayi.
Mommy Lyna : Kita bebas memilih sama ada nk kalsium cukup2 je ke (yg kita pun tak tahu cukup tu berapa mg, huhu) atau standby yang lebih baik (kalsium dgn citrate, magnesium etc) sbb kita semua ada keperluan, kehendak & kemampuan berbeza2. Bak kata Dr, Allah Maha Bijaksana, kita hanya mampu berusaha.



Doktor : Tahukah anda sesetengah vitamin tidak ditapis oleh payudara seterusnya disalurkan berlebihan melalui susu ibu? Sama juga spt mengandung, sesetengah vitamin tidak ditapis oleh uri dan disalurkan kpd bayi? Jaga2 dgn vitamin A dan E. Kesan negative serius boleh berlaku jika berlebihan dos (hanya recommend supplement A dan E kpd yg mmg pasti tidak dapat mengambilnya dlm diet seharian). Oleh itu, kaji diet harian anda dahulu.
Mommy Lyna : Vitamin A Shaklee adalah jenis beta karotena atau pro-vitamin A, hanya ditukarkan kepada vitamin A apabila diperlukan. Kalau tak perlu, ia akan dibuang oleh tubuh kita. Selamat kan? Ia boleh berfungsi sebegitu simply becos diperbuat daripada bahan semulajadi. Vitamin E Shaklee pula mengandungi selenium untuk melengkapkan fungsinya.

Itu pentingnya ilmu sebelum mengambil apa-apa produk vitamin dan pengambilan vitamin semulajadi kan. Jadi, pilihlah produk terbaik anda. Pastikan ia tidak mendatangkan kesan-kesan negatif di masa akan datang..


Doktor : Vitamin supplement boleh menambah pengeluaran susu? Kalau betul boleh, mengapa anda yg claim pernyataan ini masih menyarankan ibu2 memahami dan meneruskan konsep supply and demand utk memastikan kelancaran pengeluaran susu ibu? Dan mengapa sebenarnya ramai ibu yg mengambil vitamin/supplement yg dicadangkan dan mengikut aturan ambilan tertentu yg disarankan oleh penjual telah memenuhi inbox message saya samada di FB mahupun di email dgn kecewanya terhadap “usaha” membeli supplements seperti ini? INGAT! Konsep sebenar supply n demand adalah jawapan sebenar. Kpd yg bermasalah penurunan pengeluaran susu badan, saya sarankan anda berjumpa dgn konsultan/kaunselor laktasi yg betul untuk dibantu dan sama2 mengkaji punca permasalahan susu merudum (bukan konsultasi melalui email/FB/telefon dlm hal ini) krn approach yg diberikan sgt terperinci mengikut masalah individu.
Mommy Lyna: Kalaupun betul boleh tambah pengeluaran susu, kalau tak pam or direct feeding cemana susu tu nk kuar? huhu. Ada saya kongsikan konsep penyusuan ibu di sini; termasuklah “supply-demand”, “milk booster” & di awal kelahiran.

~~YA, konsep asas penyusuan adalah 'Supply n Demand'. Kalau tak, masakan masih ramai yang cari makanan untuk tambah susu seperti longan, habbatussauda, lobak, sawi dan lain-lain kan. Kalau tak supply macamana susu nak keluar, kalau tak Demand macamana susu nak jadi banyak kan...Masakan lepas bersalin terus susu keluar tanpa daya hisapan bayi...haa...fikirlah sendiri ya ibu-ibu...


Doktor : Adakah bermakna pengambilan pelbagai supplement itu salah? TIDAK SAMA SEKALI. Kita bebas mengambil apa2 supplement, namun jika anda seorang terpelajar, anda boleh membuat kajian betul dahulu tentang menu diet harian anda sebelum decide utk menambah vitamin dlm senarai keperluan harian anda. Pernahkah anda dengar tentang detoksifikasi? Ia terdiri dari diet khas pelbagai vitamin dan mineral yg diambil dlm bbrp hari shj. Anda boleh mencuba, tapi menu diet terbaik dihasilkan dari sumber smulajadi dan itulah yg telah dibuktikan. Anda boleh mengambil vitamin dan supplemen utk kesihatan anda, tetapi utk mengaitkan dgn keperluan khas ibu menyusu/menggalak pengeluaran air susu adalah sangat TIDAK BERETIKA sekiranya anda adalah seorang yg memperjuangkan penyusuan susu ibu.
Mommy Lyna : Hakikatnya, hampir semua orang yang menjalankan gaya hidup seharian yg mencabar (terutamanya suri rumah) perlukan vitamin untuk kekal bertenaga. Personalization yg dibuat; seperti vitamin utk ibu menyusu, memang dah tailor-made untuk memenuhi keperluan masing-masing sebab tak semua org mampu beli, makan & telan banyak2 vitamin (esp org laki). Takkan lah penjualan MPV dianggap tak beretika jika dikaitkan dengan keperluan sekeluarga?

~~ Bagaimana pula dengan Ibu-ibu bekerjaya yang keluar seawal pagi subuh dan balik hari dah gelap? Takkan dorang nak kuar ofis semata2 nak dapatkan cahaya matahari tu kan? 


Doktor : pukul berapa anda keluar rumah untuk bekerja dan pulang kerumah kemudiannya? Bila matahari belum terbit dan bila matahari dah terbenam? Pernah anda bersenam atau beriadah di taman pada waktu pagi di setiap hujung minggu atau hanya duduk buat kerja2 rumah di kala cuti? Kalau mcmtu, lupakan utk dapat vitamin D, sebab yg terbaik adalah dari sumber matahari. Takut matahari sebab UV lantas anda mengambil vitamin E? Tahukah anda matahari pagi adalah yg baik, bukan yg terik atas kepala, sekadar pengambilan vit E tidak menghentikan or melambatkan proses penuaan jika anda tidak memakai sunblock yg sesuai. Kenapa saya sentuh vit D? Sebab ia penting membantu penyerapan kalsium dari usus. Oleh itu, jgn takut matahari pagi. Kan senang dgn rutin harian dan diet yg neutral.
Mommy Lyna : Kan bagus kalau ambil vitamin E, pakai sun block elak UV & amek matahari pagi2. Why choose when can have all? Hmm… That’s why dalam Ostematrix, dilengkapi dengan Vitamin D kerana dari kajian pakar dalam bidang nutriceutical kebanyakan penduduk dunia terutama di negara yang berada di garisan sartan dan garisan jadi kurang vitamin D dari cahaya matahari.  Kita di khatulistiwa mungkin tak mengalami kerana negara kita matahari tegak sepanjang tahun, tapi better be safe la kan. Lebih baik ambil supplement kalsium yang dah lengkap dengan vitamin D dan mineral lain.

~~ Sama ke vitamin dari matahari dahulu dengan sekarang yang banyak tercemar? Lapisan ozon yang semakin menipis...


Doktor : Supplements boleh mengelak diabetes? Ramai pesakit dah buat, tapi tetap dpt diabetes. Kenapa? Sebab senaman dan pemakanan mengikut sukatan piramid tidak diamalkan. Anda tahukah piramid makanan? Semua boleh tunjuk piramid tu, tapi bila saya tengok post2 makanan di FB masing2, fuhhh..semua jadi piramid terbalik. Cara terbaik memahami piramid makanan, jumpa pakar pemakanan berdekatan anda, bincang ikut kesesuaian xtvt harian anda walaupun anda tak sakit. That day bila waktu SGM yg saya bincang, rata2 participants pelik n terkejut bila saya bgtau sukatan makanan yg sepatutnya mengikut hidangan setiap jenis makanan.
Mommy Lyna : Vitamin bukan ubat & takde nye tak payah makan nasi or bersenam sebab dah makan vitamin. Blur jap… Sapa la yg bg nasehat macam gitu ke Dr X. 

Anda makan vitamin, bukan ubat ye! Vitamin adalah makanan tambahan, sumber nutrisi bukan Makanan utama..

************************************************************************************************************


Ingin tahu vitamin ibu menyusu yang Hot ? Vitamin buat ibu menyusu elak masalah letih, lesu dan tertekan? Apa lebihnya bila ibu menyusu ambil vitamin ni..nak tau bonusnya tak? oklah sy share sikit..dr pengalaman saya sendiri .. kulit sy jadi lebih molek, jerawat pun dah kurang, parut2 pudar, badan segar, cergas bertenaga selalu walau kerap berjaga malam keran menyusukan anak. Dan banyak lagi kelebihannya..

Nak tahu macamana nak buat stok susu ibu yang banyak? Nak tahu cara2 simpan susu ibu dan handle ebm? Konsultasi percuma dari saya buat ibu-ibu yang benar-benar ingin berikan susu ibu sepenuhnya kepada bayi anda. Hanya hubungi saya terus di talian 0162853148 atau cari saya di facebook Nor Fahidayu Masran

08 February 2013

SHARING TENTANG BAHAYA PARABEN

>>PARABEN<<


Tahukah anda apa itu paraben? ia adalah benzoic acid versi SINTETIK. Benzoic acid ni terhasil secara semulajadi dalam buah-buahan, & bila ia dihasilkan secara sintetik ia dipanggil paraben.

Paraben gunanya sebagai persevative dlm bahan2 macam ubat, makanan kosmetik, sabun, sampoo... & yg buat losen jd likat.

so, apa masalahnya dgn paraben?

FDA & industri mengkelaskan paraben sebagai SELAMAT jika digunakan dalam amaun tertentu.

tapi, researchers ada buat banyak kajian & mendapati paraben adalah HORMONE DISTRUPTOR (ganggu hormone) & CARCINOGENE (punca kanser) walau diguna dlm kuantiti sedikit sebab ia accumulate dalam badan kita.

bila researchers ni present kepada industry, byk company yg tak amik pusing. alah... sikit je.. bukan makan semangkuk paraben tu kan..

So dalam produk Shaklee takde paraben, walaupun ia adalah 'selamat dlm kuantiti sikit' as guaranteed by FDA & industrial standard. kita taknak amik risiko atas kesihatan orang lain.

Oleh itu saya telah bertukar kepada 100% Shaklee & paraben-free, SLS-free, chemical free products. Anak2 pun, dulu masa anak no 1 punya guna mcm2 produk baby iklan kat TV tu tp bila check ingredients ada macam2, paraben la, SLS la, fragrance la... terus buang. guna Basic H je sampai skg hehe. & utk ke taska produk2 baby yg organic.

&.. produk2 organik ni mahal.. thats why saya seriously buat Shaklee... kita tolong orang & kita tolong diri & family kita utk selamat dr penggunaan benda2 chemical entah apa2 tu. insya-Allah, semoga generasi berikutnya selamat dari kesan2 bahaya bahan2 kimia yg banyak dlm produk2 moden skg ni.
 credit : Lyna Noh

Basic-H
Basic-H
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate  

Tidak bertoksik, Membersih secara Semulajadi
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang  terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain.
Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah
  • Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesan
  • Pencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pada sebarang permukaan yang boleh dicuci tidak kira di dalam atau di luar rumah
  • Dapat menanggalkan kotoran berminyak yang paling degil tanpa meninggalkan sebarang kesan minyak
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H² dan hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
  • Tidak perlu dibilas dan tidak meninggalkan kesan kotoran atau palitan
Sesuai untuk sebarang permukaan yang boleh dicuci sama ada di dalam atau di luar rumah:
  • Dinding
  • Permukaan dapur, jubin dan lantai
  • Peralatan
  • Periuk, besen, pinggan dan mangkuk
  • Tingkap dan cermin
  • Perkakas
  • Benda-benda diperbuat daripada kayu
  • Perabot (Sila pastikan anda tidak menggunakannya bagi membersihkan akuarium atau bekas cecair pencuci cermin)
 
Tahukah Anda?
Kebanyakan bahan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh meresap ke dalam badan melalui kulit atau sistem pernafasan. Bahan pelarut sintetik boleh mengganggu keseimbangan hormon. Bahan pelarut organik seperti butyl cellosolve merupakan sejenis neurotoksin dan bahan yang merengsakan hidung. Morfolin merupakan bahan toksin yang boleh merosakkan hati dan ginjal. Ammonia yang terkandung dalam bahan pencuci kaca merupakan sejenis bahan racun yang merengsakan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Pekatan Pencuci Super Organik BASIC H² tidak mengandungi bahan-bahan di atas mahupun bahan-bahan berbahaya yang lain.


Cara penggunaan untuk kesan lebih memuaskan 

Dapur, perkakas dapur, perabot, benda-benda yang diperbuat daripada kayu, dinding, keluli tahan karat, granit, marmar dan bilik mandi
Campurkan ¼ sudu teh dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Periuk, besen dan pinggan mangkuk
Campurkan ½ sudu teh dengan 1 gelen air

Tingkap dan cermin
Campurkan 1-2 titik dengan 16 auns air ke dalam penyembur Get Clean

Lantai
Campurkan 1 sudu teh dengan 1 gelen air

Kain benang biri-biri, nilon dan fabrik berkualiti tinggi
Campurkan ½ sudu teh dengan sebesen air suam

Perbezaan Shaklee 
  Selamat
  • Tidak bertoksik
  • Tanpa gas beracun
  • Tanpa bahan kimia berbahaya
  • Tanpa bahan pewangi
  • Lembut pada tangan
  • pH seimbang
  • Tanpa klorin
 
Berkesan
  • Berkesan untuk menanggalkan kotoran berminyak
  • Kepekatan berganda – 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air
  • Dua kali ganda lebih pekat daripada rumusan asal Basic H di mana hanya separuh diperlukan untuk muatan yang sama
 
Mesra Alam
  • Ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa
  • Biorosot
  • Tanpa fosfat
  • Bungkusan yang boleh kitar semula
  • Tanpa bahan pewarna
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan
 
# sy guna Basic-H untuk mencuci Cloth Diapers (CD) anak sy..kotoran mudah tanggal,tanpa meninggalkan bau..^__^ sy juga guna Basic H untuk mengemop, mencuci lantai bilik air dan dapur...juga kadang2 kalau dishwash sy dah habis & tak sempat nak beli, sy guna je Basic H ni buat cuci pinggan mangkuk, cuci kasut sekolah pun pakai Basic H, haha...sangat jimat..pelbagai guna dan cecairnya sangat pekat, guna sikit je buih nye banyak,..kalau anak saya demam pulak, saya mandikan dengan Basic H ni sebab suhu badan yang tinggi cepat turun. Banyak kan kegunaannya? so, apa lagi..jom bertukar kepada produk yang selamat..!
Shaklee Herbal Blend
Multi-Purpose Cream - Herbal Blend
Herbal Blend Multi-Purpose Cream
  • Krim tanpa paraben yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki.
  • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
  • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.
saya guna herbal blend sebagai losyen untuk anak saya yang sering naik ruam. saya jugak pakai untuk bagi lembut tumit kaki..:)







Gentle Deep Foaming Cleanser
Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser
Gentle Deep Foaming Cleanser
  • Membersihkan dan menyegarkan kulit
  • Rumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan
  • Alga Hijau menyahtoksin dan melembapkan
  • Strawberi Begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen
  • Lembut dan menyegarkan

<< Haaa..yang ni saya suka..pencuci muka Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite..pakai sikit sangat,buih banyak n dapat rasa kesan selepas cucian, kulit rasa bersih,segar dan licin..





Purifying Syampoo
Purifying Syampoo



Purifying Syampoo
  • Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain
  • Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semulajadi serta tidak melunturkan warna rambut
  • Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur.
>> Alhamdulillah dengan penggunaan Syampoo ni, kulit kepala  saya dah tak gatal lagi akibat kelumumur dan keguguran rambut juga berkurangan. Syampoo ni pekat dan tahan lama.. sangat jimat..>> 
 
 
 
 
Replenishing Conditioner
Replenishing Conditioner
 
 
 
 Replenishing Conditioner
  • Pelembap yang pekat bagi rambut yang berkilat dan lembut bak sutera
  • Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
  • Menguatkan rambut dengan protein dan humektan yang berasal dari alam semulajadi



Prosante Purifying Syampoo
Prosante Nourishing Scalp Treatment
Nourishing Scalp Treatment  

Produk yang paling penting dalam Sistem Penjagaan Rambut ProSanté ialah Nourishing Scalp Treatment yang mengandungi tahap Scalp Health Complex eksklusif kami yang paling tinggi.
Nourishing Scalp Treatment menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
  • Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10 melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
  • Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
  • Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya
  • Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak
 
Perbezaan Shaklee
 
ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.

Share it