FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

17 August 2014

Kenapa Saya Tidak Boikot Shaklee?

Sejak akhir-akhir ini, panas isu boikot barangan Israel, Bukan Yahudi ye yang sepatutnya. Ia bersangkutan dengan sifat perikamanusiaan atas kekejaman Yahudi Zionist terhadap rakyat Gaza dan Palestin. Dan lebih mengejutkan ada juga yang mula boikot Shaklee kerana mereka mengatakan produk Shaklee adalah barangan US yang mana sedikit sebanyak menyumbang kepada Israel.

Entry ini di buat bagi memperbetulkan kenyataan tersebut yang nyata tiada bukti yang sahih. Jika benar, kami juga SID Shaklee dengan rela hati menarik diri dari terus bersama Shaklee walau bonus yang dibayar kepada kami sudah mencapai 4 hingga 5 angka sekalipun.

Kami masih setia dan tidak memboikot Shaklee atas sandaran-sandaran di bawah, Sudilah kiranya anda membaca dan memahaminya sehingga habis.SANDARAN YANG PERTAMA

Saya berasandarkan kpd kenyataan Ustaz Zaharuddin dlm blog beliau -->> (zaharuddin.net)


1) Hukum asal urusniaga dengan Non-Muslim termasuk Yahudi dan semua syarikatnya adalah halal selagi transaksi yang dibuat menrut syarat jual beli Islam.

2) Kewujudan syarikat-syarikat ini di negara Yahudi dan MoU perniagaannya di negara Yahudi tidak boleh dianggap sebagai membantu kerja keganasan Yahudi. Justeru, sebarang pembuktian seperti ini tidak kuat untuk mensabitkan bantuan 'direct' kepada kerja jahat Yahudi atau lainnya.

3) Hukum asal ini hanya akan bertukar kepada haram berurusniaga atau wajib memboikot mereka jika :-

a- Pemerintah Islam tertinggi iaitu Khalifah bagi seluruh dunia Islam mengarahkan boikot demi mencapai maslahat tertentu untuk Islam.

b- Syarikat tersebut mendedahkan secara terus terang dengan hebahan rasmi bahawa mereka memperuntukkan keuntungan mereka bagi menyokong serangan Yahudi ke atas negara umat Islam.

Syarat Sebelum Sebaran :

Perlu diingat, selagi tiada edaran khusus, specifik dan rasmi oleh syarikat terbabit yang menyatakan mereka menyokong dan membantu serangan atas nama syarikat, selagi itu hukum asal iaitu harus berurusniaga dengan syarikat itu akan tetap terpakai.

Sekadar salah seorang pemegang saham bertindak sendirian membantu pembinaan kuil, atau membantu serangan oleh Yahudi juga belum cukup kuat untuk mengubah hukum harus tadi kepada haram. Ini kerana ia adalah tindakan peribadi salah seorang pemegang saham sahaja dan bukannya polisi sebuah syarikat itu.

Jika sekadar maklumat tidak rasmi dan khabar angin sahaja yang menyebut kaitan syarikat dengan gerakan ganas Yahudi. Tatkala itu, kaedah fiqh ini masih terpakai :-

أن اليقين لا يزال بالشك

Ertinya : Keyakinan tidak akan diketepikan hanya kerana suatu syak ( iaitu tidakpasti kebenarannya) ( Al-Majmu, Al-Nawawi, 1/266 )

Perlu difahami hukum asal harus berurusniaga dan membeli dari bukan Islam dan Yahudi adalah termasuk dalam bab yakin, ia tidak akan tergugat hanya dengan khabar-khabar angin penglibatan mereka dalam aktiviti serangan ke atas Islam. Keyakinan asal tadi hanya akan berubah bila dua sebab yang disebut di atas muncul. Wallahu'alam.


 

SANDARAN YANG KEDUA
 
Dr.MAZA mengatakan kita tidak memboikot produk Yahudi, tapi produk Israel atau yg menyumbang pd Israel.

"Kita tidak anti setiap individu Yahudi sebagai satu bangsa tapi kita menentang Israel atas segala kejahatannya,” katanya."
 


Boleh juga baca di sini -->> [ Dr. Maza ]


SANDARAN YANG KETIGA
 

AQSA SYARIF sendiri mengatakan kita tidak memboikot company/ produk US tapi kita boikot mereka yg jelas menyumbang pd Israel. Umpamanya McD kita boikot sbb JELAS menyumbang pd negara haram Israel.

FB Aqsa SyarifSANDARAN YANG KEEMPAT

Shaklee tak ada dalam list Inminds, produk/ company yg kena boikot. Malah, bisnes Roger Barnett yg lain selain Shaklee -Burberry dan Beauty.com pun TIDAK ADA DISENARAIKAN dlm senarai yg kena boikot.

http://www.inminds.com/
http://www.inminds.co.uk/

 

SANDARAN YANG KELIMA
 
Pengakuan Roger Barnett sendiri & company statement sebelum ini mengatakan Shaklee tidak menyokong keganasan, tidak terlibat dgn politik dan TIDAK MENYUMBANG PADA ISRAEL ZIONIS. 


Video pengakuan Roger Barnett: [ klik ]


 

Kenapa saya tak boikot Shaklee
Statement khas dari Shaklee menafikan Shaklee bekerjasama dengan Israel
 *Sebarang pertuduhan terhadap Shaklee tanpa bukti yang sahih seperti mengatakan statement ini tipu, anda boleh di dakwa di pengadilanSANDARAN YANG KE-ENAM
 

Petunjuk drp Allah melalui solat hajat, istikharah, doa & keberserahan yg TOTAL kpd Allah SWT & hanya kepada Allah SWT. Allah jua sebaik2 penunjuk jalan.

Semoga Allah tuntun kita di atas jalan kebenaran dan kebaikan. Amin. InsyaAllah.

#ShakleeEffect
#KenapaTakBoikotShaklee
Kenapa saya tak boikot Shaklee
Kenapa saya tak boikot Shaklee


Kredit 


BOIKOT DENGAN ILMU, BUKAN EMOSI SEMATA. 

 

Share it