08 October 2014

Tanda-tanda Awal Hampir Bersalin
Pengalaman rasa sakit bersalin adalah berbeza-beza bagi setiap wanita. Mungkin anda yang pertama kali bakal melahirkan, telah mendengar pelbagai pengalaman dari ibu-ibu hamil lain ! Ia adalah satu pengalaman yang indah tetapi ada juga yang serik nak bersalin lagi. Apa-apa pun, banyakan berdoa dan meminta agar dipermudahkan bagi proses nak bersalin nanti ye.. :)

haaa...jangan lupa buat persediaan awal ya! kelengkapan ibu dan bayi ketika di hospital seperti tuala, baju, kain batik/seluar, mandian pad, lampin dan pakaian bayi dan yang PENTING, BUKU PINK ibu...

Doa Mohon dijauhkan dari kesukaran melahirkan

Antara pengalaman tanda awal yang sering ibu nak bersalin dapat rasa adalah seperti perut sakit memulas macam nak buang air besar, sakit belakang, perut seperti akan pecah dan seumpamanya.

Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks.

Pengecutan rahim ini berlaku jarang-jarang, sekitar setiap 30 minit dan mengambil tempoh beberapa saat saja serta tidak menyakitkan. Ini berbeza dengan pengecutan rahim bersalin yang dialami setiap 15 minit namun kemudiannya menjadi lebih kerap (setiap lima atau tiga minit), setiap satu pula semakin panjang tempohnya (sehingga 45 saat) dan disertai dengan kesakitan.

Tempoh ini bolehlah dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.

Berjumpalah dengan doktor untuk mengesan punca kesakitan yang anda alami.  
Tanda-tanda hampir bersalin adalah seperti berikut:


1. Kontraksi menjadi lebih kerap, 5 minit sekali selama 1 jam. (segera ke hospital lebih cepat jika tempat tinggal anda jauh) Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan sudah sampai masa untuk bersalin. Sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya.

Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. Sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian. Kemungkinan serviks anda sudah mula terbuka dalam 2cm! Bersedia untuk segala kemungkinan & jangan lupa bawa buku pink bersama anda ya!!


2. Keluar air ketuban : 

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.


3. Keluar darah dan lendir dari vagina : 

Di saat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj, ini kerana pintu rahim mula membuka (Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10). Ia boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin.


4. Sakit Belakang : 

Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.
  

5. Perut menjadi ringan :

Sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin merasa sedikit sakit di bawah pangkal peha.. Relax dan kerapkan berjalan bagi membantu memudahkan proses bersalin. Buat sedikit senaman ringan atau regangan bagi melegakan kesakitan anda.


6. Keluar lendir pekat :

Ia seperti gam yang lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.7. Pengecutan otot rahim menjadi semakin kerap dan untuk tempoh yang lama.Anda juga boleh mempelajari cara mengesan pengecutan otot rahim. Ia juga dapat dilihat dalam carta cardio-tocograph atau CTG yang mencatat pola aktiviti jantung bayi serta pengecutan otot rahim.

Ia dilakukan secara melekapkan dua alat berbentuk cakera tebal ke atas puncak rahim dan pada kawasan jantung bayi, alat ini dilekapkan dengan bantuan tali pinggang bergetah dan dibiarkan selama kira-kira 20 minit.

Tanda-tanda awal hampir nak bersalin
Tanda-tanda awal nak bersalin


Ujian air kencing juga mungkin dilakukan untuk memastikan tiada jangkitan air kencing yang juga boleh mengakibatkan kesakitan yang sama walaupun lazimnya ia lebih kepada sakit bahagian ari-ari.

Selain tanda di atas, anda juga perlu SEGERA ke hospital jika mengalami keluar air ketuban, pergerakan bayi menjadi kurang kerap, & keluar darah atau apa saja masalah yang dialami untuk kepastian doktor.


Waktu 40 minggu adalah dikira bermula hari pertama haid terakhir sehingga tarikh jangkaan bersalin.

Namun, 90 peratus wanita didapati sudah selamat bersalin sebelum tiba tarikh terbabit, sekitar 10 hari sebelum tarikh itu.

Bayi dikatakan cukup bulan apabila mencecah usia 38 minggu kandungan. 

Bayi pula dikatakan lebih hari jika masih belum dilahirkan selepas tarikh 40 minggu, jika melebihi 42 minggu pula dikatakan lebih masa.

Lazimnya bayi selamat jika lahir dalam tempoh 38 hingga 41 minggu, sebaliknya melebihi usia 42 minggu pula dikaitkan dengan risiko kepada bayi.

Membenarkan bayi di dalam kandungan melebihi usia 40 minggu memerlukan pengawasan pergerakan bayi, kandungan air ketuban, keadaan uri, aktiviti jantung dan seumpamanya bagi wanita yang tidak mempunyai masalah seperti darah tinggi, kencing manis atau rhesus negatif.


Pada masa yang sama, jika keadaan terbabit masih memuaskan, kandungan mungkin dibenarkan selama sekitar seminggu bagi memberi peluang jika anda didatangi sakit bersalin sendirinya tanpa perlu dipaksa bersalin (induksi).

Namun, ia lebih bergantung kepada keputusan anda setelah mendapat pandangan doktor anda.


Ada suatu moment yang indah selepas melihat kehadiran permata hati yang anda nanti2kan saat anda mengandungkannya selama 40 minggu.... bila mana mendengar tangisannya, kecomelannya dan keindahan matanya yang bersinar itu.. Saat mencium bau syurga si kecil dan ketika melihat bibir comelnya menegup titisan mutiara ibu... oh indahnya saat itu.. tak sabar pulak nak lihat my baby lahir nanti...hihii.. Insya-Allah bulan Februari tahun depan... 

 

No comments:

PNEUMONIA DAN CARA MERAWAT JANGKITAN KUMAN DALAM PARU-PARU DENGAN BERKESAN

Paru-paru adalah organ penting untuk fungsi pernafasan manusia. Manusia bernafas sekurang-kurangnya 20 ribu kali dalam sehari dan bekerja...