"Bawang putih sprti anugerah utk penderita
diabetes.Selain berguna dalam mengurangi kolesterol, bawang putih juga
dpt menurunkan gula darah."
"Setiap siung bawang putih mengandungi antioksidan pelawan racun dan alicin. Ketika dicerna dalam tubuh, alicin akan bereaksi dengan darah untuk menciptakan 'agen-agen' yang bertugas membunuh bakteria dan virus jahat. "
"Bawang putih melepaskan aroma khas melalui pori-pori kulit yang membuat nyamuk kebingungan untuk menemukan sasaran pd kulit tubuh Anda. "
"Penggunaan antibiotik yg tdk tepat dpt membuat bakteria dalam tubuh menjadi kebal & tdk dpt dilawan oleh antibiotik yg sama ."
"Bawang merah dan bawang putih mengandung phytonutrient yang bisa memecah simpanan lemak dalam tubuh. Sebagai bonus tambahan, nutrisi penyembuh itu dapat membunuh virus, bakteri dan jamur dan melindungi Anda terhadap penyakit jantung."
"Setiap siung bawang putih mengandungi antioksidan pelawan racun dan alicin. Ketika dicerna dalam tubuh, alicin akan bereaksi dengan darah untuk menciptakan 'agen-agen' yang bertugas membunuh bakteria dan virus jahat. "
"Bawang putih melepaskan aroma khas melalui pori-pori kulit yang membuat nyamuk kebingungan untuk menemukan sasaran pd kulit tubuh Anda. "
"Penggunaan antibiotik yg tdk tepat dpt membuat bakteria dalam tubuh menjadi kebal & tdk dpt dilawan oleh antibiotik yg sama ."
"Bawang merah dan bawang putih mengandung phytonutrient yang bisa memecah simpanan lemak dalam tubuh. Sebagai bonus tambahan, nutrisi penyembuh itu dapat membunuh virus, bakteri dan jamur dan melindungi Anda terhadap penyakit jantung."
SUMBER FB BELAJAR HIDUP SEHAT
Khasiat
Bawang Putih digunakan dalam bentuk segar (Untuk masakan dan
perubaatan), dikeringkan dan juga diproses dalam bentuk serbuk .
Penyimpanan yang sempurna membolehkan bawang putih tahan lama sehinga
beberapa bulan. Di Malaysia semua bangsa menggunakan bawang putih dalam
masakan harian terutamanya masyarakat Cina dan menjadi satu kemestian.
Khasiat bawang putih memang diketahui sangat berguna untuk kesihatan
manusia kerana membantu dalam membunuh parasit, membantu dalam sistem
pernafasan, perbaiki sistem penghadaman dan kandungan tenaga yang
rendah. Ia telah digunakan semenjak 510 sSM
di China sebagai tumbuhan sihat untuk kesihatan manusia. Kajian saintis
menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms). Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia.[perlu rujukan]
Selain berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih di dapati sangat
baik untuk mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan
tekanan darah tinggi dan penyakit kanser. Menjadi satu budaya di Korea
dimana orang-orang tua memakan bawang putih mentah di kebun dan kuil.
Kajian saintis juga mendapati bawang putih mampu mengurangkan
penyempitan kolesterol pada saluran darah dalam kardiovaskular manusia. Kajian lain nyatakan ianya dapat kurangkan kandungan gula dalam badan dan mngurangkan batuk.[perlu rujukan]
Bawang putih digunakan sebagai bumbu
yang digunakan hampir di setiap makanan dan masakan Malaysia. Sebelum
dipakai sebagai ramuan, bawang putih dihancurkan dengan ditekan dengan
sisi pisau
(dikeprek) sebelum dihiris halus dan ditumis dengan sedikit minyak
goreng. Bawang putih boleh juga ditumbuk dengan pelbagai jenis bahan
ramuan yang lain.
Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik
alami di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat
memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol
ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi.Ia juga
membantu menyegarkan pernafasan sekalipun tempat yang banyak karbon
monoksida (asap kenderaan).
Sayuran ini juga dapat menghindarkan seseorang daripada diserang kanser kerana kandungan mineralnya membantutkan ketumbuhan tumor
dalam tubuh badan.Selain itu bagi mereka yang mempunyai masalah
jerawat, kuman tersebut dapat dibunuh dengan menumbuk bawang putih serta
menepekkannya di bahagian yang berjerawat.
Allisin adalah sebatian yang berasal daripada bawang putih dan berfungsi
untuk banyak tindakan yang berfaedah. Allisin tidak terdapat di dalam
bawang putih biasa sebaliknya ia dihasilkan apabila bawang putih
tersebut dipotong halus atau dihancurkan. Bawang putih secara
tradisinya digunakan untuk melegakan batuk, selsema dan membantu
peredaran darah yang baik. *
Setiap tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih.
Setiap tablet Garlic Shaklee mengandungi 500mg bawang putih.
Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegahsebarang penyakit.
No comments:
Post a Comment