FRIENDS

Google+ Badge

Follow My IG

Instagram

06 February 2017

TIPS DAN CARA KAWAL GULA DALAM DARAH

Ahaaaii.. dah sampai hari Isnin semula. Sudah Lunch?

Pilih makanan yang berkhasiat ye. Minum air suam je. Ambil nasi sepenumbuk, lebihkan sayur dan lauk. Haa.. jangan ambil yg berlemak & berminyak sgt pula tau! Bakar2 pun sedap cicah dgn air asam atau sambal belacan.. nyum nyumm..😂

Ok harini kak U nak share tips dan cara kawal gula dalam badan untuk elak sakit kencing manis atau diabetes. Atau yang memang dah ada rekod diabetes tu, boleh guna tips ni untuk kawal gula dalam darah supaya tak naik selalu.

Bahaya ye kalau paras gula dalam darah kita tinggi. Bila dah tinggi banyak komplikasi pada organ akan berlaku.

Lihat apa kata doktor!!


Haaa.. yang ni pula adalah kesan akibat paras gula dalam darah yang tinggi atau Diabetes dah ada.

Sila dapatkan rawatan dan kawal gula dalam darah dengan baik.

Dah sakit, mahal nak bayar bil hospital. Jadi, sila cegah sebelum paras. Jangan sampai rosakkan organ lain dan terpaksa jalani dialisis pula..


KOMPLIKASI AKIBAT DIABETES YANG PATUT ANDA TAHU
Insulin bantu kawal gula dalam darah. Gula yang berlebihan menyebabkan insulin terpaksa bekerja keras dan lama2 jadi penat

Terdapat dua jenis Diabetes :

    Diabetes jenis pertama (I) : Pankreas, iaitu organ yang menghasilkan insulin (hormon mengawal glukosa) gagal berfungsi.

        Pesakit memerlukan insulin dari luar untuk pengawalan gula dalam darah.


    Diabetes jenis kedua (II) : Badan mengalami kerintangan insulin, iaitu tisu badan kurang sensitif terhadap insulin yang menyebabkan penghasilan insulin berkurangan.


        Pankreas masih menghasilkan insulin, tetapi perlu dikawal pengambilan makanan, berat badan, senaman, dan pengambilan ubatan.


TIPS DAN CARA KAWAL GULA DALAM DARAH

1. Lakukan aktiviti sihat secara berkala. Badan sihat, darah juga lancar.

2. Kawal pemakanan. Makan makanan berkhasiat. Kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat. Ikut portion makanan yang betul. Lebihkan sayuran dan buah. Kurangkan makanan dan minuman yang manis.

3. Kawal stress. Stress tidak terkawal juga boleh jadi penyebab pelbagai penyakit kronik.

4. Buat pemeriksaan kesihatan secara berkala bagi mengetahui tahap kesihatan kita.

5. Ambil supplemen untuk menampung kekurangan nutrisi tubuh.


Antara cadangan vitamin untuk kawal gula dalam darah adalah :

Set Asas Bajet Kawal Gula dalam darah.

1. Esp - minuman soya non GMO yang rendah index glisemik bantu bekalkan tenaga dan kawal dari makan banyak. Beri rasa kenyang yang lama dan bantu perbaharui sel.

2. Gla Complex - bantu menyeimbangkan hormon, kawal gula dan lancarkan perjalanan darah serta bantu hilangkan rasa kebas-kebas.

3. Vitalea - adalah sumber multivitamin yang lengkap dgn vitamin dan mineral perlu utk tubuh. Bantu menampung kekurangan nutrisi badan dan beri tenaga agar tak cepat penat dan lesu.

4. Vivix shaklee - Kaya dengan antioksida yg tinggi dan reseveratrol bantu mengawal kerintangan insulin tubuh. Vivix juga bantu perbaiki sel yang rosak hingga ke tahap DNA.


VITAMIN SHAKLEE UNTUK KAWAL GULA DAN DIABETES



Testimoni


Ingin dapatkan vitamin shaklee untuk kawal gula dalam darah dan diabetes?

Hubungi Kak U segera!

Whatsapp 0162853148
Pengedar Shaklee Sentul
@ayu_jual_vitamin
SID 882711


Share it