14 September 2013

TIPs KURANGKAN ALAHAN DAN KETIDAKSELESAAN SEMASA MENGANDUNG

Bismillahirrahmanirrahim...
 
Assalamualaikum wbt.. hai ibu2 & bakal2 ibu sume! TAHNIAH sebab sedang hamil.. tentu seronok kan... Tapi yang tak best nye bila mengalami alahan / morning sickness yang teruk.. uhh... mmg tak larat.. saya sendiri rasa semasa kehamilan anak pertama 13 tahun dlu.. ehh...besar dah anakku.. hee... ibu muda.. :)

ok kat sini saya nak kongsikan tips yang saya ambil dari Page :
Kelab persatuan wanita, isteri & ibu-ibu mengandung

Terima kasih pada admin yang sudi berkongsikan tips ni.. pasti ramai ibu-ibu mengandung / ibu-ibu hamil yang mengalaminya.. semoga ia dapat mengurangkan rasa loya dan alahan yang ibu-ibu alami..


TIPs KURANGKAN ALAHAN DAN KETIDAKSELESAAN SEMASA MENGANDUNG

 

Masalah: Mual atau muntah


Punca: 
Ketidakselesaan terjadi akibat kehadiran hormon beta HCG yang bertindak balas pada bahagian otak. Kebanyakan kehamilan mengalami masalah ini di antara minggu ke-8 hinggake-12. Namun, ada yang berlarutan sehingga minggu ke-20.

Cara Mengatasi :

1.Makan kerap tetapi dalam jumlah yang sedikit.
2.Kurangkan pengambilan makanan berlemak dan mengandungi garam yang banyak.
3.Makan lebih buah-buahan yang tinggi potassium seperti anggur dan pisang atau minum air kelapa.
4.Elak minuman berkarbonat dan berkafein kerana ia boleh menambahkan rasa loya.
5.Jangan ambil jeruk atau asam sebab ia mengandungi banyak asid, garam, perisa dan pewarna tiruan.
6.Jika berterusan perlu ambil ubat tahan muntah seperti Maxalon atau Ancoloxin. (saya syorkan ambil SHAKLEE PAPPERMINT GINGER PLUS , berangin dan menselesakan perut. Yang pasti ia selamat untuk anda dan bayi)


*****************************************


Mohon SEMUA yg baca tolong SHARE utk pengetahuan bersama. Secebis kebaikkan kita sebarkan, sejuta keberkatan kita dapat.

Terima kasih kepada yg SHARE.
"Wanita-wanita yang keji diperuntukkan untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji diperuntukkan untuk wanita yang keji pula, dan wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi wanita yang baik pula." (An Nur: 26)
=============================================

ANDA MENGALAMI MASALAH - MASALAH SEPERTI MORNING SICKNESS , HB LOW, TEKANAN DARAH TINGGI, KEJANG-KEJANG / SIMPUL MENGKARUNG, SAKIT KEPALA, STRESS atau lain-lain masalah KETIKA HAMIL?

KEPENTINGAN ASID FOLIK BUAT IBU HAMIL

SET BERPANTANG TERBAIK SHAKLEE 

SET IBU MENYUSU 

Ingin dapatkan vitamin semulajadi dari shaklee yang ternyata hebat, berkesan & selamat? Nyatakan masalah anda dan kami akan bantu.
 In shaa Allah.. 
Hubungi kami di talian 0162853148 Pn. Ayu 
Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia
COD Bandar Baru Sentul dan sekitarnya
Shaklee ID : 882771

No comments:

PNEUMONIA DAN CARA MERAWAT JANGKITAN KUMAN DALAM PARU-PARU DENGAN BERKESAN

Paru-paru adalah organ penting untuk fungsi pernafasan manusia. Manusia bernafas sekurang-kurangnya 20 ribu kali dalam sehari dan bekerja...